Interior general. Fotos: R.Gallofré
Interior general. Fotos: R.Gallofré

Tot a punt per a les visites guiades a la Casa Coll i Regàs

Una de les grans joies patrimonials de la ciutat, obra de Puig i Cadafalch, obre portes perquè totohom pugui redescobrir el seu meravellós interior

El passat mes d’abril es va donar per finalitzada la primera fase de restauració de la Casa Coll i Regàs, que implicava la rehabilitació de la seva façana. Però encara quedava molta feina per fer. Entre les obres, promogudes per la seva actual propietària, la Fundació Iluro, quedava pendent la rehabilitació de l’interior de la casa i definir quin seria el pla d’usos de l’immoble. 

  Obrirà les portes el proper 28 de setembre amb horaris habituals de públic els dijous i diumenges de 12 a 14h i divendres i dissabtes de 18 a 20h.

Mesos després, l’actual directora de la Fundació Iluro, Marta Ibarz, afirma que la segona fase de restauració està en curs. “Es tracta només d’alguns elements interiors, com algun element ceràmic, de fusta, alguna humitat de la claraboia... Però són feines menors, res a veure amb la primera fase”, apunta. Segons Ibarz, “les obres duraran unes 4 setmanes i està acordat que s’acabin abans de finals d’any”. I el punt més important per a la gerent: “Són elements puntuals que no interfereixen en absolut amb l’obertura de la casa”. I és que durant aquest temps des de la Fundació Iluro s’ha estat treballant en el disseny del pla estratègic de la Casa Coll i Regàs, que està previst que s’iniciï a partir d'aquest dijous, 28 de setembre. Segons Ibarz, “hem treballat perquè el pla estratègic de la casa s’estructuri en 3 productes: un espai visitable, un espai d’aprenentatge i un espai lúdic i gastronòmic”amb el propòsit de “començar a poc a poc, donant un bon servei i de la mà sempre dels experts”. 

Façana “Estem amb moltes ganes i il·lusió d’arrencar i d’estar receptius amb el públic que ens vingui a veure”, afirma la directora de la Fundació Iluro, que agreix que ja tenen reserves pels propers dos mesos. I és que aquesta obertura al públic de la Casa Coll i Regàs coincideix, a més, amb l’any Puig i Cadafalch. “Per això vam posar l’accelerador, perquè vam entendre que era l’any ideal per obrir”, destaca Ibarz. L’objectiu que manté la Fundació Iluro amb la recuperació d’aquest patrimoni de Mataró és mostrar aquesta joia modernista a la ciutat i que sigui tot un referent.

La visita guiada d’una hora de durada comentada per un guia oficial es completa amb una segona hora més lliure

Per fer-ho, el propòsit és no parar de créixer, crear aliances i treballar contínuament per anar oferint noves propostes que fidelitzin el públic. “Per una banda, volem estar molt en contacte amb el nostre públic potencial perquè, a partir de la seva resposta, ens han d’anar ajudant a generar noves visites d’interès i obrir nous camins”, explica Ibarz. “Per l’altra, ja estem buscant altres aliances i estem en converses molt avançades amb els gestors de Santa Maria per oferir als turistes visites conjuntes als dos espais”, apunta la directora i conclou: “Estem oberts a sumar i a formar part d’altres rutes, això només ha fet que començar”. 

Reserva prèvia de les visites guiades

El servei de reserves ja està operatiu a través de correu electrònic (visites@casacolliregas.cat) i trucant al telèfon 682156765. En uns dies també estarà operatiu el servei de reserves a través de la pàgina web www.casacolliregas.cat. Les visites guiades a la Casa Coll i Regàs començaran el proper 28 de setembre i es faran quatre dies per setmana durant tot l’any: dijous i diumenges de 12 a 14h i divendres i dissabtes de 18 a 20h.Els interessats han de fer la seva reserva prèvia i pagar 6€ per l’entrada individual, 5€ per la reduïda (majors de 65 anys i persones a l’atur) o un preu de grup de 100€ amb un màxim de 25 persones.

Exterior i interior de luxe

La casa Coll i Regàs és un edifici modernista creat per l’arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch l’any 1898. Va ser un encàrrec de Joaquim Coll i Regàs, un dels empresaris tèxtils més importants de la ciutat. L’any 2000 va ser declarada Bé Bé Cultural d’Interès Nacional i avui és propietat de la Fundació Iluro, hereva de l’Obra Social de Caixa Laietana. La façana compta amb rics esgrafiats i rajoles decorades, a més d’elements com vidres emplomats.  L’escultura “La filosa”, que corona el portal d’entrada, és un dels símbols de la ciutat de Mataró. L’interior destaca per la luxosa sala de visites, amb un espectacular treball al sostre i les vidreres, i una solució arquitectònica que genera la il·lusió d’amplitud en una planta estreta i allargada. 


Els tres vessants de la casa

La Casa Coll i Regàs s'obre al públic per convertir-se en un espai visitable per a mataronins i turistes. Però també serà un espai d'aprenentatge per a infants i joves d'escoles mataronines, i a més l'espai es llogarà per a esdeveniments especials. Aquest és el pla d'usos de l'immoble

escala horitzontal

Un espai visitable

Per primer cop després de molts anys, la Casa Coll i Regàs s’obrirà al públic per oferir visites guiades on tothom tingui l’oportunitat de descobrir els encants de l’immoble. Ibarz explica que “les visites seran de diferents tipus: ‘Mostra de les arts modernistes’, centrada en les arts decoratives presents a la casa, i ‘Mostra d’una època’, centrada en el context històric que l’industrial Coll i Regàs va fer l’encàrrec a Puig i Cadafalch”. A part d’això, “el primer diumenge de cada mes farem un taller per a famílies”, apunta Ibarz, comentant que “farem servir elements moderns com impressores i llapis en tres dimensions amb l’objectiu que, des del passat, mirem una mica el present i el futur”. El preu de l’entrada inclou la visita guiada d’una hora de durada comentada per un guia oficial i  una segona hora de caràcter més lliure. “Hem habilitat el pati de la casa de manera que allà el visitant pugui reposar els coneixements del guia, prendre un cafè o un té, resoldre dubtes, llegir, relaxar-se o gaudir una estona més al seu aire dels detalls de la casa”, explica Ibarz. Segons la directora, “és una manera de complementar la visita i també diferenciar-nos una mica”. Per a ella, el més important d’aquestes visites és que sempre les farà un guia oficial: “No qualsevol persona pot explicar la casa, amb això hem sigut molt rigorosos i exigents”. 

Un espai d'aprenentatge

La Casa Coll i Regàs oferirà una proposta diferencial adreçada a cadascun dels nivells educatius, que ha sigut treballada conjuntament amb un grup de pedagogs de la Universitat de Barcelona. Així, cada matí en horari escolar s’oferiran tres tallers adaptats als nens i nenes de cada etapa educativa, des d’Educació Infantil fins a Batxillerat. “La finalitat dels tallers és que, des de l’anàlisi dels elements de l’època (siguin els materials o el procés creatiu dels artistes), puguin també experimentar amb tècniques i materials actuals”, afirma Ibarz. En aquesta línia, hi haurà una part teòrica d’explicació de la casa i s’introduirà també un dels punts forts d’aquests tallers: l’ús d’impressores i llapis en tres dimensions amb els quals els joves tindran l’oportunitat de produir algun objecte. Segons la directora, “volem que els tallers siguin una experiència”. 

Un espai lúdic i gastronòmic

El tercer i últim punt plantejat al pla d’usos de la Casa Coll i Regàs és convertir-la en un espai que es pugui llogar per a esdeveniments o celebracions concretes, sigui per empreses o particulars. Sempre amb un límit d’aforament i, tal com comenta Ibarz, de forma exquisida: “Estarà tot molt controlat i amb una gestió de la qualitat i dels detalls a l’alçada de la casa”. 

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive