No ho sabem, a hores d’ara. Som a la fase 1 a Mataró i tot és incert. Seria bo, encara que fossin els darrers dies d’aquest curs, que mestres i alumnes, grans i petits poguessin acomiadar el curs presencialment i molt especialment, aquells que tanquen una etapa educativa: 6è, 4rt ESO, 2n Batxillerat i final dels CFGM i GS. Evidentment prenent totes les mesures sanitàries que es considerin necessàries. Aquest comiat, esglaonat o no, semblant a com es fa l’inici de curs en moltes escoles ens donaria un inici de normalitat per encarar l’estiu.
En aquest període de confinament, el primer crit d’alarma en educació va sonar davant la bretxa digital existent en la connectivitat entre famílies i escoles, davant la desigual atenció que reben els nois i noies en funció dels recursos materials i culturals de que disposa cada família en particular. No podem afegir més desigualtat social a la que ja existeix, i en l’àmbit educatiu s’ha volgut resoldre aquest aspecte en primer lloc.
Sembla que a Mataró, com a gairebé a tots els municipis, mestres, professors, departament i ajuntament, han mirat de coordinar els recursos tecnològics: tablets, ordinadors, wifi, material escolar... per resoldre amb bastant èxit els problemes de connectivitat de les famílies més vulnerables. No sabem si ho hem aconseguit al 100% però aquest hauria de ser el primer objectiu.
En aquests dies els docents de tots els nivells educatius han fet un esforç impressionant, tant per atendre a l'alumnat com també a les seves famílies. Han vençut l’estrès laboral que suposa iniciar-se en el teletreball per a contactar amb els seus alumnes, per aprendre a gestionar classes telemàtiques, per estar propers i atents a les desiguals afectacions del confinament en els infants i joves i mirar d’acompanyar-los emocionalment .
El cas és que tan si s’obren les escoles els darrers dies de curs, com si això no es pot fer, arribarà l’estiu. En aquests moments moltes AMPA, Tecnocampus, Ajuntament i Entitats de Lleure i de tot tipus han començat a proposar ja activitats d’estiu. Unes activitats de lleure educatiu, amb un caràcter lúdic però alhora amb una base educativa que alguns sembla que ara descobreixen. A Mataró les AMPAs han programat en coordinació amb els serveis municipals els Casals d’Estiu. Però encara no fa quatre dies que han presentat aquests Casals d’Estiu i ja apareixen les incerteses i es posen de relleu tots els dubtes: es podran fer de debò casals d’estiu?. Es podran complir els requisits sanitaris? Podran les AMPA mantenir els costos d’oferir grups reduïts i per tan llogar més educadors i monitors?
És en aquest punt que la PEM, com a persones vinculades a l’educació a Mataró, volem reclamar la necessitat de fer una mirada de ciutat on les necessitats dels infants i de moltes famílies siguin al centre de les propostes. A l’estiu ha de ser la ciutat qui prengui el relleu als docents per això proposem i reclamem que el govern municipal de manera proactiva, no tan sols doni tot el suport a les AMPA, sinó que també mobilitzi i coordini tots els recursos municipals i no municipals existents a l’entorn: esportius, culturals, museístics, artístics, musicals, científics i de tota mena, per tal que tots els infants i joves de Mataró puguin gaudir a l’estiu d’activitats de lleure, ben pensades i econòmicament assequibles encaminades a normalitzar de nou les trobades presencials, a impulsar l’activitat en grup i el benestar dels infants i joves, sempre que les autoritats sanitàries ho permetin.
Aquesta oferta de lleure a l’estiu, hauria de ser un autèntic pla de ciutat un “Viu l’estiu desconfinat” agosarat en l’oferta i a preus econòmics, amb previsió de suficients beques i ajuts per tal que tots els infants i joves de la ciutat en poguessin gaudir i recuperar, amb totes les garanties sanitàries, la màxima normalitat abans que el proper curs escolar tornin a les aules. Per nosaltres ara, aquesta és una prioritat que hauríem d’abordar.
Comentaris