La Festa al Cel és una de les grans apostes de la ciutat en la seva política de promoció exterior. Mataró vol donar-se a conèixer a la resta del territori i ho vol fer a través de grans esdeveniments que atreguin visitants d'arreu del país, com ara aquest festival. Situar la capital del Maresme "en el mapa" era l'obsessió de l'anterior govern de CiU, i sembla que es manté en l'actual mandat sociovergent, malgrat que la posició del PSC respecte a la festa és una mica ambivalent. Aquest cap de setmana se celebra la segona edició mataronina de l'esdeveniment -heretada l'any passat de Barcelona- després d'una d'inaugural decebedora a causa del mal temps que ho va esguerrar tot. Una segona oportunitat, segurament definitiva per saber si la Festa al Cel, el festival aeronàutic més important i antic de l'Estat, té futur a Mataró.
La segona edició de l'esdeveniment s'ha presentat aquest dimecres a l'aeròdrom de Sabadell, coorganitzador de l'acte. La festa serà al cel, però els seus efectes es deixaran notar molt a terra. L'Ajuntament, que organitza l'esdeveniment amb l'Aeroclub Barcelona-Sabadell confia que prop de 200.000 persones, entre mataronins i foranis, assistiran a les exhibicions aèries des de les platges i el front marítim, que es concentren en dissabte 19 al vespre i sobretot diumenge 20 al matí i migdia. Aquest fet comportarà importants restriccions de trànsit durant tot el cap de setmana, reforç de transport públic i un gran desplegament de seguretat.
A aquestes hores les previsions meteorològiques auguren un cap de setmana assolellat a la costa central. La decepció que va suposar l'any passat no poder veure volar gran part de les patrulles participants s'ha de veure compensada enguany, també perquè augmenta el nombre de participants i la seva espectacularitat. Torna l'Airbus de Vueling, i un bon grapat de patrulles d'acrobàcies com l'AeroSparx Team o el Bravo 3 Repsol, a més d'helicòpters de Bombers, Mossos i Guàrdia Civil. Però enguany el més destacat és la forta presència d'aeronaus militars, especialment els tres avions de guerra a reacció (Harrier, F18 i EuroFighter), l'avio de transport C-130 o l'enorme helicòpter Chinook. Sigui com sigui, hi haurà propostes per a tothom, amb un total de 28 "números" diferents durant tot el cap de setmana. El soroll dels avions es farà present a la ciutat des de divendres, quan hi haurà els primers entrenaments de les patrulles.
També es multipliquen el nombre d'activitats previstes. El dissabte 19 hi haurà el Festival aeri de capvespre, un tast del que es podrà veure a l'endemà amb globus aerostàtics, parapents acrobàtics, paramotors amb llums de led i pirotècnia, i avions com l'Euofighter, l'F-.18 o les acrobàcies del Bravo 3 Repsol, entre d'altres. El festival aeri principal tindrà lloc diumenge de 10 a 16h. Al llarg de tot el dia hi haurà al front marítim oferta gastronòmic amb bars i restaurants de la zona i també de diverses entitats de la ciutat.
Unió de Botiguers hi instal·larà el Village del Comerç amb diversos comerços, serveis i restauració mataronins. Altres propostes per als visitants seran el concurs d'avions de paper, al passeig del Callao; la cursa d'orientació Mataró O_City Clàssic pel centre de la ciutat, organitzada pel Club d'Orientació Oros; la possibilitat de pilotar un drone a Can Marfà (una proposta organitzada pel TecnoCampus). El diumenge a la tarda, per a les famílies que es vulguin quedar a Mataró i seguir gaudint d'una jornada festiva, hi haurà xarangues al passeig marítim, propostes escèniques a càrrec de La Tartana (música en directe i malabars), i Astokillo Circus, música amb La Banda Forània i, per acabar, un concert del grup de pop infantil Macedònia.
-
Les dades de la Festa
- 200.000: el nombre d'espectadors que es preveuen
- 66.000: el públic de l'any passat
- 28: les patrulles que faran acrobàcies
- De 10 a 16h: L'horari de l'exhibició de diumenge
- 550.000 euros de pressupost (100.000 aportats per Mataró Parc)
-
Comentaris