L’apunyalament mortal d’un jove de 18 anys per part d’un menor d’edat al barri de Cerdanyola es va deure a “una baralla per temes personals, que podria haver passat a qualsevol altre lloc”. Així ho ha definit aquest dimecres la regidora de Via Pública, Núria Calpe, que ha comparegut en roda de premsa per informar sobre l’homicidi de dissabte passat. “Els Mossos ens asseguren que la disputa va ser per motius personals, no hi va haver cap vinculació en assumptes de drogues ni bandes”, ha insistit Calpe.
El govern defensa que l’incident no està relacionat amb un augment de la criminalitat a Cerdanyola sinó que es tracta d’una “situació puntual”, i considera que la política de seguretat en aquest barri és la correcta. Per això, apunten que es mantindrà la línia endegada l’any passat, amb un increment de presència policial gràcies al quart torn, les patrulles mixtes Policia Local-Mossos d’Esquadra, la vigilància en punts concrets i el reforç entre els mesos de maig a setembre, quan hi ha més gent a la via pública, tal i com ja es va aplicar el 2013 a Cerdanyola, Rocafonda i el Palau.
“Cerdanyola és un dels barris on vam reforçar la vigilància, per la seva densitat demogràfica i perquè els seus habitants segurament pateixen més problemes a nivell social, d’atur i de famílies desestructurades”, ha apuntat Calpe. A aquest reforç s’hi sumarà enguany la implementació de càmeres de vigilància als carrers. Encara no està definit, però es preveu un desplegament als barris de Cerdanyola i Rocafonda en els propers mesos. Actualment s’està estudiant a quins carrers s’instal·la, i en principi aquest 2014 es començarà amb dues, una a cada barri.
Impossible eradicar el ‘trapicheo’
Ahir dimarts es va celebrar un consell territorial i de convivència a Cerdanyola per informar a les entitats i als ciutadans del barri sobre els fets de dissabte passat. En aquesta trobada, segons han explicat des de l’Ajuntament, els assistents van mostrar la seva preocupació pel tràfic de drogues a la zona, fet que ja ha denunciat l’Associació de Veïns. Calpe va apuntar que la policia n’és conscient i s’estan fent actuacions. “Però amb els mitjans que tenim és impossible que es pugui eradicar el ‘trapicheo’”, ha reconegut, emprant aquest mot.
-
Preocupació per l'atur juvenil
Respecte a la possibilitat de tensions veïnals i problemes de convivència al barri amb la comunitat magrebí que hi resideix (víctima i agressor són d’origen marroquí), el govern apunta que els ciutadans, segons es va detectar en la reunió d’ahir, no estan preocupats per la immigració, sinó per l’elevat atur juvenil, que afecta especialment a joves d’aquest col·lectiu que passen el dia al carrer sense cap objectiu ni via legal per a lucrar-se. L’Ajuntament ha impulsat la presència d’educadors al carrer per intentar que aquests joves continuïn o reprenguin els estudis, o bé trobin una sortida a nivell laboral.
Núria Calpe i Joaquim Fernàndez, a la roda de premsa
Comentaris