El remolcador Punta Mayor, treballant a la costa de Mataró
El remolcador Punta Mayor, treballant a la costa de Mataró

V. Bueno

Un vaixell s'enfonsa a la costa de Mataró i vessa 1000 litres de gasoil

La taca de gasoil, d'uns 550m2, s'ha mantingut a dues milles de la platja i Salvament Marítim ja ha tapat les fuites de la gavarra naufragada

Un vaixell de 20 metres d'eslora carregat amb uns 1.000 litres de combustible s'ha enfonsat a dues milles de la costa de Mataró i ha començat a vessar gasoil. La tripulació del vaixell, formada tan sols per dues persones, ha estat rescatada pels equips de salvament marítim de la Guàrdia Civil i no hi ha cap ferit a causa del succés. L'enfonsament ha tingut lloc aquest dissabte a la nit, entre la costa de Mataró i Port Balís, però el gasoil s'ha començat a escapar aquesta matinada. La taca de combustible tindria aproximadament uns 550 metres quadrats en forma de triangle, però el gasoil s’està mantenint en tot moment lluny de la costa. El vaixell enfonsat era una gavarra que transportava material de construcció des de Barcelona cap a les obres de la dessaladora de Blanes. Per causes que encara es desconeixen, ha naufragat i s’ha submergit a uns 20 metres de profunditat.

El naufragi i la pèrdua de combustible han fet activar el Pla nacional de contaminació marítima, que posa en alerta tots els recursos que té a l'Estat espanyol l'àrea de Salvament Marítim, que depèn del Ministeri de Foment. El remolcador especialitzat en salvaments Punta Mayor i dues embarcacions més, juntament amb un helicòpter de Salvament Marítim, han arribat a la zona aquest diumenge i segueixen treballant per acotar la taca de combustible i succionar-la. Els efectius desplaçats a la costa mataronina també inclouen tres embarcacions de la Creu Roja i un equip de submarinistes, que aquesta tarda ja han aconseguit tapar els tres forats del vaixell per on surt el combustible. Aquest migdia també ha arribat al punt de l'accident el vaixell Clara de Campoamor, que s’encarregarà de fer el diagnòstic mediambiental del vessament, mentre que demà al matí  una altra embarcació  de salvament marítim realitzarà les tasques de reflotament de la gavarra enfonsada.

Impacte ‘mínim’
El Delegat del Govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel, ha assegurat que l’impacte ambiental del succés serà “mínim” ja que el gasoil, al contrari que el fuel, “es dissol en l’aigua i s’evapora”. Rangel ha fet aquestes declaracions al Passeig Marítim de Mataró, en una visita d’inspecció a la zona de l’accident on ha estat acompanyat per l’alcalde, Joan Antoni Baron, el regidor d’Obres, Serveis i Manteniment, Francesc Melero, i el cap de Gabinet de la Delegació de Govern i exregidor mataroní Esteve Terradas. Rangel ha explicat que els efectius de Salvament Marítim segueixen treballant per “batre el mar i mirar que la taca no s’acosti a la costa”, cosa que de moment no està passant perquè la situació meteorològica d’aquest diumenge “està ajudant”. El Delegat del Govern creu que es tracta d'un "ensurt" més que no d'una situació greu, i ha destacat “la resposta immediata dels recursos que tenim a l’abast, que són molt importants”.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive