El Jutjat de Primera instància número 8 de Mataró ha declarat nul un swap signat el novembre de 2008 entre una dona i el Banc Popular. Aquesta sentència, pionera a Mataró, obliga a l’entitat financera a tornar els diners cobrats i fer-se càrrec dels costos del judici. La sentència recull que el banc va explicar a la seva clienta que si volia subrogar la seva hipoteca, havia de contractar una assegurança, un engany habitual en aquest tipus de contractes, i també recull la manca d’informació amb que es va efectuar l’operació.
Es tracta d’un producte venut com a una mena d’assegurança malgrat no ho són. Es van crear per vendre’l a professionals, però també s’ha fet amb empresaris petits i autònoms que no coneixien els riscos. Es presentaven com assegurances que protegien contra les pujades de l’euribor o l’IPC tot establint un tipus d’interès màxim per als préstecs. Es va oferir entre el 2006 i 2008, quan l’euribor només feia que pujar i també ho feien per tant les quotes dels hipotecats. L’inconvenient omès per molts bancs i caixes és que si en algun moment l’índex de referència qudava per sota del tipus d’interès fixat pel swap, el client hauria d’abonar la diferència al banc, una situació que molts bancs segons el Col•lectiu Ronda sabien que es donaria en un futur proper com així ha acabat sent.
El Col•lectiu Ronda, que ha portat aquest cas, denuncia que quan es van comercialitzar aquests productes –a mitjan de 2008- les entitats financeres sabien que la tendència en els tipus d’interès seria a la baixa. Unes 200.000 persones a tot l’Estat han acabat afectades pel swap. Segons el mateix col•lectiu, darrerament hi ha diverses resolucions judicials respecte a oblits i llacunes en les explicacions sobre el funcionament de productes oferts per caixes i bancs. Animen, també, a que els afectats vagin als tribunals per aconseguir la nul•litat d’aquests contractes.
-
Comentaris