ACN

Un empresari de Mataró, empresonat dos mesos i mig a El Salvador

Joan Torrents ha estat a la presó per un presumpte cas d'estafa del que finalment no ha estat jutjat ni condemnat

Joan Torrents, veí de Mataró i expert en comerç internacional, ha estat dos mesos i mig empresonat a El Salvador per un presumpte cas d'estafa -entre abril i juliol de 2012- del que finalment no ha estat jutjat ni condemnat. L'exministre salvadoreny amb qui treballava el va denunciar i va demanar l'extradició al·legant que li devia diners. Aquí, l'Audiència Nacional i el Consell de Ministres hi van donar llum verd. Ja a casa, Torrents explica en una entrevista a l'ACN que ha estat víctima d'un muntatge de la corrupció política salvadorenya. Al govern espanyol li retreu que l'hagi "abandonat" quan el tractat entre els dos països permet denegar l'extradició "a un país que no respecta els Drets Humans".

L'exministre de Sanitat de El Salvador Lisandro Vázquez Sosa engega l'any 2005 un projecte per fer un parc industrial de zona franca. Tenia els terrenys i compta amb Torrents perquè sigui el cervell del projecte, segons consta en el contracte que van signar les dues parts i a la quel ha tingut accés l'ACN. Torrents té una llarga experiència en comerç internacional i ha estat assessor de les Nacions Unides.

L'any següent Sosa decideix aturar el projecte i acomiadar Torrents. Segons l'acta notarial de destitució, reclama a l'empresari català que li torni una sèrie de diners en concepte de dietes de viatges i honoraris professionals. Torrents s'hi nega en part. Entén que no ha de tornar les despeses que s'han generat en aquest mesos, però, tot i això accedeix a renunciar als honoraris. Fins a la data, uns 37.500 dòlars.

La picabaralla per les xifres -Sosa reclama un total de 112.000 dòlars- porta l'inversor salvadoreny a denunciar Torrents per estafa i a demanar la seva extradició a El Salvador. Joan Torrents rep la petició d'extradició als jutjats de Mataró a principis de l'any 2010, i el mes de setembre del mateix any l'Audiència Nacional falla a favor de l'extradició en un judici a Madrid.

"Moneda de canvi"
Segons Torrents, aquest és el primer cas d'extradició d'un ciutadà de l'estat espanyol a El Salvador, i recorda que al tractat d'extradició entre els dos països hi figura una clàusula de reciprocitat que permet a Espanya denegar l'extradició "dels seus propis nacionals", sobretot per motius de "edat, salut o de tipus humanitari" -Torrents té 72 anys i pateix una malaltia cardíaca.

En aquest sentit, la mateixa Audiència Nacional emet una sentència l'any 2011 on denega l'extradició d'un home de Càceres a El Salvador, apel•lant a aquesta clàusula de reciprocitat i posant en evidència que El Salvador també es nega a l'entrega dels "seus nacionals". L'últim cas data del maig del 2012, quan els centreamericans van denegar la extradició de tretze militars acusats de la mort de sis jesuïtes espanyols.

Tot i això, el Consell de Ministres dóna el llum verd definitiu a l'extradició de Torrents. "Van intentar que jo fos una moneda de canvi", adverteix. L'empresari català diu que s'ha sentit "abandonat" pel govern espanyol i ara estudia emprendre accions judicials. Considera que per culpa del govern espanyol l'han empresonat "a un país que no respecta els Drets Humans" i que aquest mal tràngol es podria haver evitat.

Vivint a la presó
Amb tot, Torrents arriba a El Salvador el 26 d'abril del 2012, on és empresonat de manera provisional a la presó d'Apanteos. Tot i que encara no ha estat jutjat, la legislació del país l'obliga a entrar a presó perquè a El Salvador Torrents no hi té domicili. A l'arribada al país comenta que topa amb una altra mostra d'abandonament. A l'aeroport, explica, "hi havia 50 periodistes i ningú de l'ambaixada espanyola".

De la presó, recorda les "pèssimes" condicions higièniques i les històries de corrupció, assassinats i segrestos de la resta de presos. També una visita especial, la de l'advocat de Vazquez Sosa: "Demanaven 400.000 dòlars per danys i perjudicis, però va venir per preguntar-me què podia pagar". També la manca de suport de l'ambaixada espanyola: "No m'acceptaven les trucades a cobrament revertit", assegura.

Finalment, surt de la presó el 6 de juliol de l'any passat, havent pagat 75.000 dòlars perquè Sosa retirés la denuncia. Torrents estudia ara contraatacar i denunciar Lisandro Vázquez Sosa per haver interposat una "denuncia falsa" contra ell. Segons el contracte que havien signat l'any 2005, no hi havia cap clàusula que el comprometés a pagar les despeses del projecte si era cessat, com ha acabat passant.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive