Un dels locals de kebab inspeccionats per la Policia Nacional. El de Mataró ha estat clausurat
Un dels locals de kebab inspeccionats per la Policia Nacional. El de Mataró ha estat clausurat

Semiesclaus en un kebab de Mataró

La Policia Nacional allibera 20 víctimes d'explotació laboral que treballaven sense cobrar ni descansar en locals tipus kebab de Mataró i altres municipis, on també vivien en condicions pèssimes

La Policia Nacional ha alliberat un total de 20 víctimes d'explotació laboral en condicions de semiesclavitud en locals de menjar ràpid tipus kebab de Mataró i quatre municipis més del Vallès i d'Osona. Els empleats, tots ells estrangers, eren obligats a treballar sense descans i sense rebre cap contraprestació econòmica. L'operatiu ha acabat amb la detenció de quatre responsables dels establiments i del líder de l'organització.

Segons ha informat el cos policial espanyol, es van realitzar sis registres a establiments de menjar ràpid de Mataró,, Mollèt del Vallès, Martorelles, Parets del Vallès i Torelló. En el cas de la capital del Maresme, el local es troba al barri de Cerdanyola. L'amo dels establiments s'aprofitava de la situació de necessitat i vulnerabilitat dels treballadors, en no tenir alguns documentació legal a Espanya i no estar donats d'alta a la Seguretat Social. Això implicava que es trobaven sense cap contracte laboral i sense rebre contraprestació econòmica pel seu treball, que duien a terme en jornades laborals que excedien del que legalment estableix.

FOTO 3 (1)

Els treballadors vivien en condicions pèssimes als mateixos locals

La Policia destaca que els treballadors vivien en condicions higièniques mínimes sanitàries i nul·les d'habitabilitat. Les víctimes van manifestar a la policia les mateixes van manifestar que treballaven tots els dies de la setmana, sense possibilitat de descans i treballant un elevat nombre d'hores al dia sense rebre cap salari, sota l'amenaça de ser expulsats d'Espanya en no tenir documentació legal. Molts d'ells vivien al mateix local de menjar ràpid en condicions higienicosanitàries nul·les, mancant de ventilació i envoltats de material perillós.

La investigació es va iniciar el gener d'aquest any en tenir constància de l'existència de diversos locals de menjar ràpid (tipus Kebab) on el seu amo estaria presumptament explotant laboralment els seus empleats. Un cop es van corroborar aquests fets, es va realitzar un operatiu policial a finals del mes de març, en què es van inspeccionar simultàniament un total de sis establiments, detenint tres dels responsables i el propietari dels mateixos i identificant un total de 20 treballadors.

FOTO 1 (3)

Matalassos amuntegats en un dels locals

El resultat d'aquest dispositiu va ser la detenció de quatre persones, tres encarregats i el principal responsable dels sis establiments per un delicte contra el dret dels treballadors i contra el dret dels ciutadans estrangers. Tots van ser posats a disposició judicial del jutjat de Instrucció de Guàrdia de Mollet del Vallès, on es va decretar llibertat amb càrrecs després de ser escoltats en declaració.

Comentaris (10)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive