El barri de Rocafonda ha quedat exclòs de la nova llei de barris
El barri de Rocafonda ha quedat exclòs de la nova llei de barris

V. B.

'Què més necessiten per entendre que aquí hi ha un delicte?'

Veïns afectats per aquestes ocupacions de caire delictiu i per mobbing immobiliari se senten indefensos

Rocafonda és un dels barris on s'acumulen més casos de màfies que ocupen pisos i actuen com a immobiliàries il·legals. Dues famílies afectades han explicat a Capgròs, mantenint l'anonimat per evitar represàlies, com ho estan patint en aquest sector de la ciutat. Una d'elles és un matrimoni ja gran que, d'un dia per l'altre, es va trobar ocupat el pis del pare d'ella. L'altra és una parella més jove víctima de mobbing immobiliari perquè abandonin casa seva. Però en altres zones també es donen situacions similars, tal i com en deixa testimoni en aquest mateix reportatge una veïna del casc antic.

En el cas del primer matrimoni afectat, tot va començar quan van decidir portar a una residència d'avis el pare d'ella. Per poder costejar-la, van optar per posar a la venda el pis on vivia, en una de les principals artèries de Rocafonda. L'anunci al balcó de l'habitatge va atreure diversos compradors, entre ells un que el matrimoni desitjaria no haver conegut mai. Després de fer-los diverses ofertes a la baixa que no van acceptar, els va dir que coneixia altres possibles compradors interessats. Aquests, efectivament, van anar venint a visitar el pis, però cap d'ells tampoc arribava al preu mínim. Davant les negatives continuades del matrimoni, l'home va tirar pel dret. Segons sospiten, en una de les visites els va furtar la còpia de les claus del pis que tenien a la vista al menjador. I aquí van començar els maldecaps.

El passat 31 de desembre a la tarda van passar per davant del pis i van veure que hi havia llum a l'interior. Preocupats, van anar a veure què passava, i s'hi van trobar una família (pare, mare i tres fills petits) que no coneixien de res. "Des de llavors encara ens dura l'ensurt", lamenten. Els 'okupes' els van dir que havien llogat el pis per 200 euros a un home que responia a la descripció de qui els havia portat possibles compradors, que havien "firmat un contracte" que no en pensaven marxar. Ràpidament van avisar els Mossos d'Esquadra, i la família va acabar abandonant l'habitatge. Malgrat que els ocupants només hi havien estat unes hores, quan el matrimoni finalment van poder accedir-hi el pis presentava un estat lamentable, amb armaris regirats i roba i altres objectes llençats per terra. "I després vam comprovar que havien desaparegut joies, un rellotge i altres coses", expliquen.  Van presentar denúncia assenyalant l'home que havia dut la família al seu pis, de qui coneixen la identitat i l'adreça, per exercir com una mena d'agent immobiliari absolutament il·legal. Però la jutgessa n'ha decidit el sobreseïment perquè "no ha quedat degudament justificat la perpetració del delicte", segons dicta la sentència. "Què més necessiten per veure que aquí hi ha un delicte?" es pregunten les víctimes.

Mobbing immobiliari
En una situació d'indefensió similar se sent l'altra parella de Rocafonda. Rot va començar quan els veïns que viuen paret per paret amb el seu pis van interessar-se per comprar-los l'habitatge. No van arribar a cap acord perquè només tenia intenció de posar-lo en lloguer, i a més el va acabar retirant del mercat per quedar-s'hi finalment a viure. La negativa no va agradar-los gens, perquè de cop i volta la jove parella va començar a patir el seu assetjament. "Un dia apareixia un bolquer al nostre balcó, al següent tot ple de burilles, quan es trobaven a la meva dona pel carrer la insultaven i la intentaven provocar... I així seguim, fins avui", explica el propietari. A tot plegat s'hi suma el soroll insuportable que prové moltes nits del seu pis. Cops de martell, objectes de metall caient per terra, cops a la paret que separa els dos pisos acompanyats d'insults... "Primer de tot no enteníem per què es ficaven tant amb nosaltres, però al final acabes sumant dos i dos i surt quatre", explica l'afectat, que té clar que són objecte de mobbing immobiliari per abandonar el pis i que se'l puguin quedar. La parella ho va  denunciar a la policia, que els va dir que els avisessin cada cop que fessin soroll. "Però és gairebé cada dia, i al final ja te n'acabes cansant", lamenten els afectats, desesperats perquè no troben recursos per fer front a qui els vol fer fora de la seva pròpia llar.   

Ocupat i rellogat
La tercera història enllaça amb la primera ja que de nou hi apareix aquest particular servei d'immobiliària il·legal. Els veïns d'una finca del carrer Lepant de tan sols cinc habitatges van veure com l'àtic, que pertanyia a Bankia i que estava buit, apareixia un dia ocupat per un grup de quatre persones, amb tres gossos. Ben aviat la convivència es va fer insuportable. "Crits i cops a tota hora, burilles de porros a l'escala, llençaven bosses amb excrements dels gossos per la finestra... un desastre", explica una veïna. A més van provocar destrosses al quadre de llum de la comunitat i van taponar amb silicona al pany de la porta on hi ha el quadre de l'aigua perquè Aigües de Mataró no els pogués tallar el subministrament. Al cap de poques setmanes els ocupants van abandonar el pis i ben aviat n'hi van aparèixer de nous, en aquest cas una parella jove. "Ens van explicar que havien pagat uns diners als que havien marxat per quedar-se l'habitatge", afirma la veïna. La pressió veïnal va fer que la parella també acabés abandonant-lo, i des que Bankia n'ha canviat el pany, segueix buit. "Però encara vivim amb una mica de por, perquè sabem que els primers que hi van entrar encara hi tenen coses seves a dins", lamenten a la comunitat.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive