La cònsol de La Xina a Barcelona, Wang Quinping, i el president de la Unió d’Associacions Xineses de Catalunya, Lam Chuen Ping, han reclamat aquest dijous a Mataró un “retorn a la normalitat”, després del rebombori creat per l’operatiu policial dels mossos contra els tallers xinesos presumptament il·legals. Una normalitat que s’hauria de traduir, al seu parer, en la reobertura dels tallers precintats per la policia. “La majoria dels detinguts tenen negocis legals i els papers en regla, així que esperem que tot s’arregli ràpid i puguin tornar a treballar”, ha afirmat Chuen Ping, en una roda de premsa conjunta amb la cònsol xinesa i amb l’alcalde, Joan Antoni Baron. Quinping també ha reclamat la resolució del conflicte ja que considera que l’activitat que duen a terme els xinesos a Mataró “també afavoreix el desenvolupament econòmic de la zona”.
La cònsol i el representant empresarial xinès s’han reunit aquest matí amb Baron per mostrar-li la seva preocupació per les conseqüències de la macrobatuda dels mossos. Una operació que Chuen Ping ha criticat molt durament. Amb ironia, ha definit el cos policial com un “exèrcit de la salvació” que ha “alliberat 450 esclaus”, en referència als treballadors que suposadament eren explotats pels ciutadans xinesos detinguts. “Ara aquests alliberats no tenen no on dormir ni on menjar”, ha afegit. Segons Chuen Ping, aquests treballadors no estaven esclavitzats, ja que “no treballaven de manera obligada”. Ha reconegut que sí exercien moltes hores, “però als xinesos ens agrada molt treballar, i si ens diuen que cal treballar vuit dies a la setmana, nosaltres ho fem nou dies”. Tant Chen Ping com el consulat xinès han assegurat estar “espantats” per la dimensió de l’operació dels Mossos, i han considerat que ha afectat “tota la comunitat xinesa” del país.
L’alcalde, Joan Antoni Baron, s’ha compromès en la reunió a lluitar per aconseguir aquest retorn a la normalitat que reclama la comunitat xinesa. Per una banda, tal i com ja va anunciar ahir, s’ha ofert a ajudar, a través de Serveis Socials, a aquells ciutadans xinesos que hagin quedat sense sostre a causa de l’operació policial (un percentatge indeterminat dels 450 treballadors dels tallers intervinguts dormien i menjaven al mateix local on treballaven). Per l’altra, ha apuntat que s’iniciarà un procés per intentar legalitzar dels tallers afectats, “sempre que sigui possible i es compleixi amb la normativa”. Baron ha apuntat que aquesta tasca no és nova, sinó que es porta fent des de 2003, quan es van realitzar les primeres batudes contra tallers tèxtils il·legals regentats per xinesos. L’alcalde, però, ha dit que hi haurà un “respecte absolut vers la llei” i que “no es faran excepcions” en cap cas.
-
Comentaris