El Centre d'Informació i Recursos per a les Dones (CIRD) va oferir assessorament jurídic i psicològic durant el 2015 a més de 220 dones residents a Mataró que havien patit maltractaments i violència de gènere. Són dades facilitades per la regidora d'Igualtat, Marisa Merchán, al capdavant de l'àrea que gestiona aquest espai ubicat a la nau Cabot i Barba del carrer Churruca. Són dades similars a les de 2014, que mostren que la xacra de la violència masclista segueix molt present a la nostra societat. Es tracta de dones que o bé s'han adreçat directament al CIRD per buscar ajuda o bé que hi han estat derivades pels Mossos d'Esquadra o pels serveis mèdics que les han atès.
Són dades similars a les de 2014, que mostren que la xacra de la violència masclista segueix molt present a la nostra societa
Durant l'any passat el CIRD va realitzar un total de 968 atencions a 332 dones, però no totes elles hi van acudir per problemes de violència domèstica, ja que el centre també ofereix assessorament i informació a les dones en múltiples àmbits. Un total de 225 van rebre assessorament jurídic i 220 atenció psicològica, en aquest cas sí com a víctimes de maltractament. El 82% de les ateses eren de nacionalitat espanyola, mentre que el 15% d'origen extracomunitari i el 3% restant, de països de la Unió Europea. "Això no implica que hi hagi menys violència en una o altra comunitat, sinó que parlem de les que més s'han adreçat a nosaltres", especifica Merchán. pel que fa a les franges d'edats, el 50% se situava entre els 30 i els 45 anys, el 33% entre els 46 i els 65, el 9,4% entre els 19 i els 20 anys i el 4,5% entre els 66 i els 80.
Precisament aquest 2016 l'Ajuntament ha assumit els serveis d'assessorament jurídic i atenció psicològica a les víctimes de violència de gènere, que fins a principis d'any estava externalitzat. El principal motiu, segons la regidora d'Igualtat, ha estat intentar reduir la llista d'espera que s'estava acumulant al CIRD per rebre aquest servei. El consistori ha doblat el nombre de tècnics municipals que s'hi dediquen (de dos a quatre) per poder oferir-lo durant tot el dia de dilluns a divendres.
Tallers a les escoles
El servei d'Igualtat de l'Ajuntament ofereix des de fa 10 anys tallers per a la prevenció de la la violència masclista, en els quals avui ja hi participen tots els instituts de secundària mataronins. L'any 2015 el consistori va rebre un Premi a les Bones Pràctiques Locals de part del Ministeri de Sanitat, Polítiques Socials i Igualtat. Els tallers porten per títol “Bon rotllo” i van adreçats especialment a estudiants de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat, Cicles Formatius i Plans d’Iniciació Professional. Es realitzen als centres educatius i consisteixen en sessions de dues hores que es presenten en format de taller participatiu. Durant aquestes es realitzen diferents dinàmiques amb l’objectiu de que els joves puguin conèixer i reconèixer els diferents tipus de violència existents (psicològica, física, sexual, i econòmica), entenguin l’origen d’aquestes violències, i coneguin quins recursos existeixen al municipi que estan treballant en aquest àmbit.
"No eradicarem la violència de gènere si no l'ataquem des de baix", resol la regidora d'Igualtat.
De cara a aquest 2016, el consistori té previst comencar a fer tallers similars als centres de primària, i engegar una prova pilot per tallers de coeducació en igualtat a les escoles bressol, en ambdós casos amb la participació de les famílies a través de les AMPA. "No eradicarem la violència de gènere si no l'ataquem des de baix", resol la regidora d'Igualtat.
Comentaris