Distribució de senyal pirata de TV des de Mataró. Foto: Policia Nacional
Distribució de senyal pirata de TV des de Mataró. Foto: Policia Nacional

capgros.com/ACN

Un mataroní guanyava un milió d'euros a l'any venent TV il·legal de pagament

La banda que liderava el mataroní tenia uns 20.000 clients que pagaven 50 euros pels continguts de TV online. La Policia Nacional l'ha desarticulat

La Policia Nacional ha desarticulat una organització dedicada a la venda il·lícita de televisió de pagament per internet, liderada per una persona resident a Mataró. A més del mataroní detingut, s'han arrestat tres persones més a La Corunya i una quarta a Madrid. A banda s'han dut a terme tres registres en què s'han intervingut 10 descodificadors, set telèfons mòbils d'alta gamma, dos ordinadors, dues tauletes, 28 critpodivises Ethereum i 1.250 euros en efectius. S'estima que els arrestats podrien haver obtingut uns guanys il·lícits del voltant d'un milió d'euros anuals gràcies a 20.000 clients.

La investigació va començar a principis de 2020 quan els agents van rebre una denúncia on es posava en coneixement la comercialització il·lícita d'aquest tipus de continguts. Un cop rebuda la denúncia es van realitzar les gestions necessàries per identificar les persones implicades i, després d'analitzar el flux de pagaments que existia entre els diferents investigats, van poder constatar que un d'ells, resident a Mataró, era el principal element de l'organització criminal. A més van comprovar la infraestructura que havia creat per difondre el senyal il·lícit de televisió i que facilitava als altres implicats, que eren revenedors del mateix senyal.

La xarxa desmantellada estava composta per un proveïdor de continguts, que és el vector fonamental ja que s'encarrega de facilitar el senyal de televisió amb els canals que s'ofereixen; els revenedors, que són els responsables de comprar aquest senyal al proveïdor o revendre-la posteriorment als usuaris finals per un preu una mica més elevat; i els clients finals, que contacten amb els revenedors que se solen anunciar a través de les seves pròpies pàgines web, xarxes socials o portals de compra-venda.
Donada la facilitat que ofereix el sistema IPTV per difondre el senyal de televisió amb independència de la ubicació física de les persones, es va detectar que el proveïdor de continguts residia a Mataró, mentre que els altres quatre implicats eren veïns de Narón (La Corunya) i Madrid.

DEIMOS 004

Material confiscat al pis de Mataró. Foto: Policia Nacional

Un cop realitzades totes les gestions per localitzar els membres de l'organització, així com a establir les relacions que existien entre ells i el paper que cadascú jugava, es va sol·licitar l’escorcoll dels domicilis dels mateixos. A l'habitatge del principal investigat, a Mataró, es va localitzar la infraestructura que tenia muntada per difondre el senyal, i en la qual barrejava continguts que obtenia ell mateix a través d'una antena parabòlica o de descodificadors, amb altres que comprava a proveïdors tant espanyols com estrangers. Al domicili de Narón es van detenir tres persones i en el de Madrid a una més, comprovant que eren revenedores de l'investigat a Mataró.

Els investigadors van confirmar que el detingut de Mataró tenia muntat el sistema de manera molt professional, oferint fins i tot dos serveis diferents de televisió, un amb més canals i qualitat que l'altre, per adequar-se als diferents tipus de clients. Així mateix es va confirmar que no tractava amb clients finals, únicament amb revenedors, com els detinguts a Narón i Madrid, que posteriorment eren els encarregats de tractar amb els consumidors finals

En funció del nombre de revenedors que tenia actius en el moment de la detenció, s'estima que el nombre d'usuaris finals que estarien accedint al senyal del detingut podrien ser al voltant de 20.000. Tenint en compte que el preu mitjà que paga cadascun d'ells per accedir als seus serveis és d'uns 50 euros, implicarien uns ingressos anuals del voltant d'un milió d'euros.

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive