Una detenció a Mataró a càrrec de Policia Local i Mossos d'Esquadra. Foto: Policia Local
Notícies relacionades
Una detenció a Mataró a càrrec de Policia Local i Mossos d'Esquadra. Foto: Policia Local

Mataró reclama a l'Estat mesures contra la multireincidència

La Junta de Portaveus aprova una declaració institucional del PSC que demana un càstig més efectiu contra els delinqüents multireincidents

La Junta de Portaveus de l'Ajuntament de Mataró ha aprovat una declaració institucional presentada pel grup municipal socialista, amb el suport de tota la resta de grups excepte la CUP, que reclama a l'Estat espanyol mesures de diferent tipus per lluitar contra els delinqüents multireincidents, que estan generant molts problemes de seguretat tant a la capital del Maresme com a altres municipis de la comarca. A Mataró un gruix important dels detinguts per Mossos i Policia Local tenen nombrosos antecedents, i a Calella un grup de multireincidents ha provocat greus incidents en els darrers mesos. 

En concret, la declaració institucional insta el govern espanyola reformar el Codi Penal perquè es pugui castigar de manera més efectiva la reincidència delictiva. En aquest sentit, proposa la introducció de nous tipus o tipus agreujats "pels delictes que més inseguretat i mals de caps generen a les víctimes". Els robatoris amb força i violència a vianants, a establiments i a domicilis són algunes d'aquestes tipologies delictives que es considera que no es castiguen amb prou duresa. 

Passos endavant però insuficients

En el document es reconeix que en els darrers temps s’han fet passos endavant per combatre aquestes situacions, com, per exemple, les ordres d’allunyament que s’apliquen en determinats supòsits de reincidència en delictes lleus de furt; o bé la darrera reforma del Codi Penal de juny de 2022 que permet que els delinqüents  reincidents dels furts lleus, després e tres delictes de quanties inferiors a 400 € poden ser sancionats amb penes de presó d’entre 6 a 18 mesos.

No obstant això, tal i com es reconeix al text, aquestes mesures s’han demostrat insuficients entre d’altres motius per la lentitud de la justícia i la aplicació l’aplicació tècnica de la norma que exigeix comprovar que en els tres primers delictes hi ha una condemna per una quantia inferior a 400€. A més, malgrat que el Registre Central de penats i rebels té una bona comunicació i transmissió d’informació amb els jutjats, aquesta no conté les dades per apreciar per part dels jutjats la reincidència per donar compliment dels requisits exigits per la llei.

Policia Local i Mossos a l'Estació de Mataró, un dels punts de la ciutat on es produeix més criminalitat
Policia Local i Mossos a l'Estació de Mataró, un dels punts de la ciutat on es produeix més criminalitat

Més recursos judicials i més policia

El document, en aquesta línia, també demana dotar de reforç als Jutjats Penals per l’enjudiciament ràpid dels delictes lleus i reforçar les Sales de l'Audiència i Jutjats d’executòria. Així mateix, instar la Generalitat a incrementar els efectius de Mossos d’Esquadra a la ciutat, promocionar la cooperació entre diferents forces cossos de seguretat i fomentar la creació i el manteniment de grups especialitzats per combatre els grups de delinqüents organitzats.

En aquest sentit, la declaració reclama al govern espanyol que es doni compliment de l'acord amb el govern català per l’ampliació del cos de mossos d’esquadra en un nombre de 3.769 agents més, fins a arribar a la xifra de 22.006 efectius i que no va formalitzar el pressupost fins al passat mes de desembre del 2023.
 

Comentaris (14)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive