L’Ajuntament no ha reconegut errors en la planificació dels serveis de vigilància a les platges de Mataró i ha constat que el conveni amb Creu Roja es revisarà “com es fa cada any”, independentment de l’accident mortal d’ahir dimecres. Així ho ha afirmat el regidor de Via Pública, Oriol Batista, en la seva segona compareixença d’avui dijous davant els mitjans en relació a la mort d’una dona a l’Espigó, davant el Club Nàutic. Un accident que es va produir sense que la platja disposés de socorristes, ja que des de l’1 de setembre aquest servei tan sols s’estableix els caps de setmana i festius. “Si es canvia el conveni, es farà en funció de l’afluència de gent a la platja”, ha dit Batista, “però els accidents fatals no són el que ho determina”.
Batista ha considerat “molt agosarat” afirmar que la víctima no hauria perdut la vida si el servei de socorristes hagués estat activat. A més, ha assegurat que “no és cert que el servei estigui limitat per manca de pressupost”, reiterant que ve marcat “per criteri d’afluència a les platges”. El regidor ha tornat a recordar que la temporada alta està establerta entre el 16 de juny i el 3 d’agost, quan el servei de vigilància està activat cada dia entre les 10 del matí i les 7 de la tarda amb un total de 19 efectius; la mitja, entre el 4 i el 31 d’agost amb els mateixos serveis que l’alta però amb dos efectius menys, mentre que la baixa s’estén entre el 17 de maig i el 15 de juny i l’1 i el 15 de setembre, amb servei només els caps de setmana, ponts i festius. Es dona la circumstància, a més, que en temporada baixa tan sols hi ha vigilància a les platges del Callao i de Sant Simó, mentre que al Varador i a Ponent no n’hi ha ni tan sols els caps de setmana.
El responsable de Seguretat ha destacat que és cada ajuntament qui dictamina els serveis de vigilància a les platges, “ja que és un tema no legislat”. Respecte al fet que altres municipis del Maresme sí ofereixin aquest servei al setembre, Batista ha assegurat que la comparativa pot ser un barem, “però també ho és la demanda”. El regidor ha constatat que enguany l’Ajuntament ha aportat 93.398 euros al conveni amb Creu Roja, entitat que a més també aporta recursos propis. A més, ha recordat que per primer cop s’ha establert un sistema de megafonia per donar avisos i recomanacions als banyistes, així com panells informatius a les platges.
La relació dels fets
D’altra banda, Batista ha explicat la relació dels fets de l'accident mortal d'ahir dimecres, en què va perdre la vida una veïna de Dosrius de 46 anys. Segons ha apuntat, no van rebre cap trucada al Servei d’Emergències, sinó que una senyora va trucar al 010 a les 15:41 demanant informació sobre els serveis de socorrisme. L’operadora del telèfon d’informació local va detectar “que hi havia algun problema”, segons Batista, i a les 15:51 va donar l’avís a la Policia Local, que es va personar al lloc dels fets just quatre minuts més tard. Allà es va trobar dues persones intentant reanimar la víctima, i va avisar el SEM, que hi va fer arribar una ambulància “entre 5 i 10 minuts més tard”, segons ha dit Batista que li ha comunicat la Policia Local.
Crítiques del PP
L’oposició ja ha carregat contra l’Ajuntament pel fet que no hi hagi vigilància al setembre. El líder del PP, Paulí Mojedano, ha considerat “una irresponsabilitat” que el Govern Municipal dictamini que al setembre el servei de vigilància tan sols funcioni els caps de setmana i festius. Mojdeano ha recordat que per aquestes dates molts infants encara acudeixen a la platja ja que encara no han iniciat el curs escolar i que molts pares i mares hi segueixen anant a causa del bon clima. A més, el PP entén que és “contradictori” que la vigilància específica de la Policia Local a la platja sí s’allargui fins el 16 de setembre, tal i com expliquen que preveu el document del Pla d’Usos de la Platja.
Batista, durant la roda de premsa
Comentaris