Imatge del dia del desallotjament, al febrer de 2005
Imatge del dia del desallotjament, al febrer de 2005

capgros.com

Jutgen el secretari judicial que va ordenar el desallotjament de l'Estella

Els fets es van produir fa 10 anys i segons el col·lectiu que gestionava l'immoble no hi havia ordre judicial que emparés l'actuació

El cas del desallotjament de la casa okupa l'Estella de Mataró, l'any 2005, arriba a judici aquest dilluns dia 2. Ho fa al jutjat de Mataró per una presumpta il·legalitat en el procediment comesa pel secretari judicial. El col·lectiu Musaik, que gestionava l'immobl, ubicat al carrer Lepanto, i la Federació d'Associacions de Veïns (FAVM) van interposar una demanda contra ell perquè no hi havia ordre judicial que emparés el desallotjament.

Es tracta, segons Musaik, del primer secretari judicial de l'Estat espanyol que és portat a judici per un desallotjament il·legal.  L'acusació demana dos anys i vuit mesos de presó i entre un any i mig i nou anys i mig d'inhabilitació per usurpació de funcions, coaccions i violació de domicili, a més de 60.000 euros d'indemnització.

Fa 10 anys
Els fets van tenir lloc al 18 de febrer de 2005, arran d'una denúncia de la propietària de l'immoble, SR Construccions. Segons l'acusació, el secretari judicial del Jutjat d'Instrucció número 1 tenia ordres d'identificar i notificar als ocupants del Centre Social Okupat i Autogestionat (CSOA) l'Estella. En cap cas, però, comptava amb una ordre de desallotjament, tal i com va poder constatar una advocada del Col·lectiu Ronda després de requerir-la. Va ser llavors quan va sol·licitar l'aturada del desallotjament, però quan va arribar l'ordre de fer-ho, ja era massa tard. Ja feia hores que els Mossos d'Esquadra, en qualitat de policia judicial, havien obert la porta per deixar entrar a l'edifici al seu propietari. Segons expliquen, hi va accedir amb un grup d'operaris i van destrossar l'edifici perquè no es pogués tornar a okupar.

El mateix dia del desallotjament, els joves que okupaven l'edifici van assegurar que l'actuació s'havia fet per sorpresa i sense haver-ho notificat judicialment a cap membre del col·lectiu. Menys d'un mes després dels fets, el col·lectiu Musaik va presentar una denúncia contra el secretari judicial, a la qual s'hi va afegir la FAVM com a acusació popular. Gairebé 10 anys després, es produeix el judici per aquells fets al jutjat de Mataró.

Un centre social i okupat
El CSOA l'Estella era l'antic magatzem de fustes de Can Maymí, situat al número 83 del carrer Lepanto. Va ser okupat al juliol del 2004 per un grup de joves okupes, organitzats com a col·lectiu Musaik. Durant poc més de mig any, hi van dur a terme activitats lúdiques i culturals diverses, com ara tallers i sessions de cinefòrum, o també una bicicletada per denunciar l'especulació urbanística

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive