El jutge reobre el cas Helena Jubany contra el primer investigat
El jutge reobre el cas Helena Jubany contra el primer investigat

El jutge reobre el cas Helena Jubany contra el primer investigat

El jutge acorda reobrir la causa ja que l'ADN de l'actual investigat no concorda amb el trobat a la roba de la víctima i es faran proves amb el sospitós inicial

El titular del jutjat de primera instància número 2 de Sabadell  ha acordat reobrir la causa contra Santi Laiglesia, el primer investigat en l'assassinat d'Helena Jubany l'any 2001. La decisió arriba després que les mostres d'ADN de l'actual investigat, Xavi Jiménez, no concordessin amb les trobades a la roba que duia la noia quan va morir. Ara, però, es vol comparar les mostres biològiques amb les del propietari de l'immoble on van passar els fets, fet pel qual també va ser el primer sospitós en la investigació.

En una interlocutòria, el magistrat acorda la reobertura de la causa contra Laiglesia un cop s'ha fet la comparativa de l'ADN que hi havia a la roba de Jubany quan va ser assassinada amb el del darrer investigat, Xavier Jiménez. Al novembre de 2022, el jutge ja va comunicar a les parts que no hi havia coincidència entre les mostres, però que sí que es podia confirmar que eren d'un home. A més, les mostres de l'hisop vaginal van donar un resultat parcial, sense que s'haguessin comparat amb cap altra mostra.

La decisió ve motivada pels indicis ja existent amb anterioritat al 2005 contra Laiglesia i amb l'afegit que dels informes dels laboratoris de l'INTOX no ha aparegut una evidència que permeti relacionar l'ADN de les mostres amb el de Jiménez, únic investigat per a qui la causa es trobava oberta en aquest moment. "La investigació avança, el jutge explica que s'han anat acumulant indicis i material probatori que el duen a obrir el procediment contra el primer investigat -Laiglesia-, sense que això exclogui la causa sobre el segon investigat -Jiménez-", ha detallat en declaracions a l'ACN l'advocat de la família d'Helena Jubany, Benet Salellas.

Concretament, s'acorda obtenir mostres genètiques de la boca amb cotons o hisops, una actuació que s'ha de poder dur a terme en la major brevetat possible. Els resultats, però, no s'obtindran fins d'aquí a uns mesos, segons fonts de l'acusació.

"Tenim un material obtingut al 2022 que mai abans s'havia comparat amb altres mostres, i que ens poden apropar a resoldre el cas de l'assassinat d'Helena Jubany", afegeix Salellas. De fet, la raó per a la comparativa rau en què Laiglesia és el propietari de l'immoble del carrer Calvet Estrella de Sabadell on Jubany va ser assassinada. Ara, amb unes mostres genètiques masculines, s'ha optat per esbrinar si són de l'investigat.

Jiménez es manté en la causa

Tot i quedar demostrat que no hi ha restes genètiques de Xavi Jiménez en la roba de Jubany, sí que hi ha indicis que fan que es mantingui en la causa. El passat mes de gener es van obtenir els resultats de les diligències pericials sobre els anònims que la jove havia rebut abans de morir, i l'anàlisi lingüístic refermaria que Jiménez hauria participat en l'elaboració dels redactats.

"Hi ha indicis suficients de coincidència documental tant pel que fa al contingut com als trets lingüístics per considerar la seva participació en l'elaboració dels anònims", detalla el jutge en la interlocutòria. De la mateixa manera, la secció tercera de l'Audiència de Barcelona va desestimar, també al gener, els tres recursos que la defensa de Jiménez va presentar contra l'obertura de la causa contra ell.

Comentaris (3)

JOSEP M Fa 1 mes
A veure si per fi, l,enxampen aquest criminal. Un crim no hauria de prescriure mai.
Anem per bon camí Fa 1 mes
Cal felicitar la família Jubany per la seva perseverança a no voler deixar impune aquest crim. No sóc tècnic en la matèria, però ¿No havia prescrit la responsabilitat de Santi Laiglesia, el principal sospitós?
Ni oblit ni silenci ni perdó Fa 1 mes
Ganes de que per fí es faci justícia i que els encausats paguin d'una p... vegada! La família Jubany pateix un malson cada vegada i ja n'hi ha prou! Dret a fer el dol i justícia d'Helena 🌹

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • C/ Sant Benet,16-18 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telf:93 790 45 46
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive