L'acusat de violar el menor, a judici
L'acusat de violar el menor, a judici

Judici al monitor d'un centre de menors del Maresme per violar un nen amb autisme

La fiscalia demana 66 anys de presó pel monitor del centre de la DGAIA, acusat d'abusar sexualment en reiterades ocasions del menor, que tenia la mare empresonada

La fiscalia demana 66 anys de presó a un educador d'un centre de menors supervisat per la Direcció General d'Atenció a la Infantesa i l'Adolescència (DGAIA) situat al Maresme, per haver agredit sexualment en reiterades ocasions un noi de 13 anys que patia autisme i que estava intern a l'equipament. El fiscal també reclama una indemnització a la DGAIA 80.000 euros a la víctima. Els companys de feina de l'acusat, però, creuen que el relat de la víctima és impossible, ja que asseguren que ho haurien detectat immediatament

Els fets es van produir l'any 2014, quan l'acusat hauria violat reiteradament, tant dins com fora del centre situat a Teià, el menor d'edat, que llavors tenia 13 anys i patia trastorn de l'espectre autista amb una discapacitat del 42% de les seves facultats. La mare de la víctima estava empresonada. Segons el relat de la fiscalia, l'home va obligar el noi a mantenir relacions sexuals amb penetració bucal i anal "especialment vexatòries" entre els mesos d'abril a novembre d'aquell any. Ho va fer, segons el fiscal, amb "ànim deliberat de satisfer els ses impulsos sexuals", i "aprofitant la superioritat que li donava la seva edat i estatus de professor així com la debilitat de caràcter del menor discapacitat". 

La primera violació es va produir suposadament a l'abril de 2014 quan l'acusat va portar el menor a visitar la seva mare a la presó de dones de Barcelona. En tornar, sols en cotxe, el va portar a una zona boscosa aïllada prop del municipi maresmenc de Teià. Allà, aprofitant que el menor "no pot dir que no ja que el menor no es pot resistir per la submissió que li produeix la seva discapacitat", li va exigir que li fes una felació, ejaculant a la seva boca. Seguidament el va amenaçar que si deia res el traslladarien a un centre tancat per a menors delinqüents, quelcom que resultava especialment intimidant per la debilitat cognitiva de la víctima, sempre segons estableix la fiscalia.

El següent abús recollit a l'acusació s'hauria produit el juliol de 2014, quan l'acusat va portar la víctima i altres menors al cine. Va aprofitar l'ocasió per tocar-li el penis i els testicles. Entre juliol i agost de 2014 l'acusat va cridar el menor al seu despatx, sobre la mitjanit, per convidar-lo a veure un documental. En acabar el va portar a una zona del centre de menors on es guarden els carros de nadons i, aprofitant la submissió del menor, li va fer treure's la camisa i el va començar a tocar per la zona del pit. Després el va obligar a treure's els pantalons i el va penetrar analment, causant-li molt de dolor, segons relata la denúncia. Cap al setembre i a l'octubre es van repetir violacions similars al mateix espai en almenys dues ocasions.

El menor no ho va poder denunciar fins tres anys mes tard, al novembre de 2017, arrel d'una xerrada que va donar una psicòloga sobre abusos sexuals. En base al que va escoltar allà, la víctima va explicar a la seva mare els abusos que havia patit.

La residència on es van produir els fets és titularitat d'una fundació privada, però la seva supervisió està adscrita a la Generalitat de Catalunya. La citada fundació va ser qui va contractar l'acusat com a vigilant nocturn dels menors. L'acusació pública demana que la Generalitat indemnitzi el menor amb 80.000 euros pels danys patits, en condemna per la seva responsabilitat civil subsidiària. Segons la fiscalia, la víctima ha quedat malmès psíquicament, amb simptomatologia postraumàtica que l'ha portat a tenir idees suïcides, entre d'altres. 

Companys de feina defensen l'acusat

Durant la primera jornada del judici, la mare de la víctima ha donat plena veracitat al seu relat. En canvi, tres testimonis de la defensa l'han considerat pràcticament impossible. Han declarat una altra educadora del torn de nit, que era al pis de sota on treballava l'acusat, el subdirector del centre, que vivia al mateix edifici, i la tutora del nen mentre residia al centre. Segons els tres, l'acusat era un molt bon educador, atent, "sensible, encantador, amorós, divertit, comprensiu, excepcional, perfecte" i amb molt bona relació amb els menors. A més, asseguren que de nit les portes de les habitacions estaven obertes i a l'edifici se sentia qualsevol mínim soroll que passés. Mai van tenir cap queixa de cap altre infant.

D'altra banda, el subdirector i la tutora han explicat que la víctima era molt "fantasiós", jugava molt amb ninos i superherois inventant-se històries i tenia almenys "tres amics imaginaris". Un d'ells era un home gran borratxo que li deia que fes coses dolentes, un segon que li deia que no fes aquelles coses dolentes i un tercer nen petit amb qui jugava més. Tots dos també han explicat que el jove tenia molta fixació amb el sexe, era bastant desinhibit en aquesta qüestió i sovint es masturbava a l'habitació davant dels companys, o feia tocaments libidinosos a la tutora. Aquesta educadora, amb qui el noi tenia molta confiança, ha assegurat que el menor li hagués explicat alguna cosa en el moment que va passar i no ho va fer. També ha relatat que sovint deia mentides i feia fabulacions.

 

 

Comentaris (2)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive