Els operaris segueixen investigant les causes de l’esvoranc que va provocar l’esfondrament de la porta de la façana del Parc Central. Se sap que va ser per una fuita d’aigua, però encara no està clara la procedència de la mateixa. L’empresa contractada per Aigües de Mataró per a les operacions urgents intenta determinar si la fuita prové d’una canonada provinent de la piscina municipal, o bé té origen en una antiga mina, teòricament en desús, que passa per sota de la porta i de la resta de canonades.
La regidora de Via Pública, Núria Calpe, explica que aquesta antiga mina descendeix des de la zona de Cirera fins a l’alçada de l’edifici de La Presó. Transcorre a uns cinc metres de profunditat, probablement servia per abastir d’aigua alguna casa del centre, i ja fa anys que no s’utilitza, substituïda per l’actual xarxa de canonades. Els tècnics, però, volen inspeccionar aquesta mina per saber si encara transporta aigua i si pot ser l’origen de la fuita que ha provocat l’esvoranc. L’objectiu és introduir-hi una càmera des d’un pou d’accés ubicat uns 200 metres al nord del lloc on s’ha produït l’esfondrament.
Una canonada de la piscina
L’altra opció que s’està estudiant és si l’esvoranc ha vingut motivat per una fuita en una canonada que prové de la piscina municipal i que n’extreu aigua calenta amb clor. Aquesta canonada està trencada, però no se sap encara si això és el que ha causat l’esvoranc i, per tant, l’esfondrament de la porta del Parc Central, o bé si, al contrari, la fuita s’ha produït com a conseqüència de l’esvoranc.
-
Reconstrucció de la façana i la reixa
Els operaris de l’empresa Nietos de García Cano, que Aigües de Mataró té contractada per resoldre els casos més urgents han treballat durant tots aquests dies, inclòs el dia de Nadal al matí, per arreglar l’esvoranc i conèixer les causes que l’han provocat. Entre les operacions realitzades, una de les més complexes ha estat la retirada dels pilars d’obra vista de la façana del parc, per salvaguardar les peces que no s’han trencat i poder-la reconstruir en el futur. L’Ajuntament també vol contactar amb l’artesà que va realitzar el reixat de la porta perquè el creï de nou. Tot el conjunt està declarat Be Cultural d’Interès Local i inclòs en el Catàleg del Patrimoni Arquitectònic amb un nivell de protecció C.
-
Comentaris