La secció a l’Ajuntament del Sindicat Professional de Policies Municipals (SPPME-CAT) ha entrat a registre del consistori mataroní un escrit on denuncia la saturació que pateix el servei de la Policia Local perquè no disposa de prous efectius, i on assegura a més que els agents que presten servei de grua estan obligats a retirar un vehicle cada hora. La carta, a la qual ha tingut accés capgros.com, està firmada per més d’un centenar de membres d’aquest cos policial i posa de manifest, de manera molt contundent, que la policia “està arribant a la saturació” en determinats dies i franges horàries “en què manquen efectius per cobrir les demandes ciutadanes”. El sindicat constata que s’ha arribat a aquesta situació perquè l’actual organització del cos “no està donant les respostes necessàries” en un context socioeconòmic actual “que està comportant un increment important de determinats índex delictius”. Recorden que ja fa tres anys que van denunciar aquesta situació, que “en els moments actuals es veu agreujada”.
El sindicat lamenta la “prioritat” que es dona al model de la policia de barri, que implica segons ells una “desproporció” en el repartiment d’efectius als diferents torns de treball. “A la policia de barri es destinen 18 agents i dos caporals per torn, mentre que altres serveis tant o més importants com l’anterior estan gairebé sempre sota mínims”. Per aquest motiu, destaquen que aquests 18 policies de barri en realitat es destinen a cobrir patrulles, grues, controls de trànsit o custòdia i trasllat de detinguts, serveis que reiteren que pateixen una greu manca d’agents policials. Aquesta situació deriva, segons s’afirma a la carta, en un desequilibri molt gran del nombre d’efectius segons les franges horàries. Entre les 7:30 i les 21:00 hores compten amb uns 35 policies al carrer. Fora d’aquestes hores la xifra es redueix “de forma important” agreujant-se especialment durant el torn de nit, els diumenges i festius i les 24 hores dels dies laborables en vacances escolars de Setmana Santa i Nadal. Tot plegat comporta, segons es posa de manifest en la carta, deficiències policials com ara “demores en l’arribada al lloc del servei”, serveis que es realitzen de forma incorrecta “per falta d’unitats” o que són “derivats sistemàticament a altres cossos”, o bé serveis als quals “no es dona cap tipus de resposta”.
‘Cupo’ de vehicles retirats
La carta també fa referència a les ordres que reben els agents que presten el servei de grua per retirar “de forma obligatòria un vehicle per hora com a mínim durant el servei”. Aquesta pràctica, coneguda entre els agents com el ‘cupo’, era un fet habitual des de principis de l’any passat. Després de diferents queixes sindicals i reunions, asseguren que la pressió va disminuir, però ara denuncien que des de l’octubre passat els agents tornen a estar obligats a arrossegar “un número determinat de vehicles”. Si no compleixen amb l’ordre, el sindicat constata que s’adverteix els agents que hauran de prestar de nou el servei de grua cada dia fins arribar al ‘cupo’, i que fins i tot se’ls pot amenaçar amb l’obertura d’un expedient disciplinari. “Sembla que les inquietuds de la direcció de la Policia, més enllà de centrar-se en buscar solucions als continus i creixents problemes de seguretat ciutadana, van únicament dirigides a retirar vehicles amb la grua municipal”, resol l’escrit. La secció sindical indica que és “frustrant” saber que “en moltes ocasions hi ha una única patrulla per a tota la ciutat” i al mateix temps “tres grues de servei” amb policies locals que es dediquen a retirar vehicles mal estacionats.
Estrès, ansietat i depressió
SPPME-CAT, a més, lamenta que l’Ajuntament hagi frenat enguany la previsió d’augment de 7 agents anuals prevista en el Pla estratègic 2007-2013 de la policia local de Mataró. “La plaça d’inspector que aquest pla recollia sí que s’ha cobert malgrat la plantilla d’agents no augmenta”, afegeixen. L’escrit va més enllà i denuncia que aquesta precària situació laboral han provocat “un increment de l’índex d’accidentalitat laboral” en el col·lectiu de la policia local, i també de les baixes per depressió, estrès, ansietat i altres malalties relacionades. Per aquest motiu, asseguren que el clima laboral a la plantilla és de “desmotivació” i “dificultat per desenvolupar el servei de forma eficaç i amb la curada atenció que mereix el ciutadà”. Prova d’això és que “un alt percentatge de policies formats per aquest Ajuntament marxen” a altres cossos policials. Per tot plegat, el sindicat reclama que l’Ajuntament en ple intervingui de forma urgent per posar les mesures necessàries per eradicar els fets denunciats, que consideren “del tot inacceptables”.
L'Ajuntament ha preferit de moment no fer declaracions sobre els fets que es denuncien en aquest escrit del sindicat de la policia local.
-
Comentaris