-
-

V. B.

El Biada va complir els protocols establerts en el cas d'agressió sexual

L'expedient informatiu de l'Ajuntament reconeix problemes de comunicació interna al consistori en la notificació dels fets al regidor i a l'alcalde

L'expedient informatiu obert per l'Ajuntament per investigar el cas de l'agressió sexual a una alumna menor d'edat discapacitada psíquica de l'institut Miquel Biada conclou que es van seguir tots els protocols establerts. També apunta que el centre va actuar sempre de manera correcta, alertant a la família d'indicadors de risc detectats en la noia. Tot i així, l'informe assenyala elements a millorar en la comunicació interna de tot el procés, tant a la Direcció d'Ensenyament del consistori -que van portar al regidor d'Educació i a l'alcalde a assabentar-se dels fets pels mitjans de comunicació tot i que ja s'havien notificat dies abans al consistori- com entre Mossos d'Esquadra i Policia Local.

Segons estableix el document, encarregat la setmana passada per l'alcalde David Bote, les actuacions de l'institut en aquest cas "es van ajustar als protocols establerts en matèria de protecció a la infància i l'adolescència en l'àmbit de prevenció i atenció davant de situacions de risc social o maltractament". L'informe assenyala que el centre ha fet un seguiment correcte durant tot el curs l'alumna -amb una discapacitat psíquica del 57%- tant per part de la tutora com en la comunicació amb la seva família.

Des del Miquel Biada es van observar indicadors de risc en l'alumne, com ara casos d'absentisme, us inadequat de les xarxes socials o retards en la tornada a casa, que van portar la direcció a alertar a la família de les possibles conductes de risc de la seva filla, així com als serveis socials de Premià de Mar, el municipi de residència de la víctima. Segons l'informe, el "treball continuat amb la família i la resta d'agents que intervenen en el seguiment de la menor facilita que la mare pugui ser coneixiedora dels fets" i acabi cursant la denúncia corresponent.

Notificació amb retard al regidor
Tot i així, l'expedient, firmat pel gerent de l'Ajuntament, Toni Merino, com a instructor, i Manuel Monfort com a secretari del consistori, apunta dos aspectes "susceptibles de millora". Per una banda, considera que cal "millorar els canals de comunicació interna", en referència a com es va gestionar la comunicació dels fets des de la Direcció d'Ensenyament. Després que l'institut conegués el cas i li ho notifiques el cas, el dia 4 de maig l'organisme va considerar que no calia traslladar la informació al regidor d'Educació, Miquel Àngel Vadell, fins a a cinc dies més tard, en una reunió ordinària prevista per al 9 de maig. Segons l'informe, cal "garantir que la informació rellevant arribi el més ràpidament possible als seus superiors", i es fa "difícil valorar a posteriori" la decisió presa pels funcionaris d'Ensenyament del consistori de no notificar-ho immediatament al regidor.

La presumpta agressió sexual a la noia, menor d'edat i amb discapacitat psíquica, va tenir lloc l'any passat a l'exterior de l'Institut Miquel Biada, però no va ser fins fa unes setmanes que la víctima ho va explicar a la família. Els Mossos van detenir tres persones arran de la denúncia presentada per la mare de la noia, i dos d'ells van ingressar a presó el dia 3 de maig. El Miquel Biada no va tenir constància dels fets fins a principis de maig. El dia 4 d'aquest mes ho va notificar a la Direcció d'Ensenyament. El regidor responsable de l'àrea, però, no se'n va assabentar fins cinc dies més tard. El cas va sortir a la llum el mateix dia 9 de maig al matí, el dia que havia de tenir lloc la citada reunió, quan la mare de la víctima ho va explicar al programa 'Els Matins' de TV3. Tant el regidor com l'alcalde, per tant, es van assabentar del que havia passat a través dels mitjans de comunicació el dia 9, tal i com va reconèixer Bote a l'endemà en roda de premsa, malgrat que treballadors municipals en tenien constància des de cinc dies abans.

Més comunicació policial
D'altra banda, l'informe també recomana "millorar el sistema de traspàs d'informació entre Mossos d'Esquadra i la Policia Local". L'expedient apunta que els fets són de l'àmbit coompetencial propi dels Mossos i que aquests han realitzat la feina "amb diligència i efectivitat", però deixa entreveure que la Policia Local hauria d'haver estat informada del cas "als efectes d'adoptar les mesures complementàries adients en clau local.

L'alcalde ha apuntat aquest divendres, després que es fes públic l'informe, que la propera Junta de Seguretat tractarà el tema de la coordinació policial. I també ha assenyalat que la direcció d'Ensenyament té "instruccions clares" perquè no torni a succeir l'endarreriment en la notificació d'aquests casos. Bote ha assenyalat, però, que aquestes dues recomanacions que fa l'informe són "de caire intern de l'Ajuntament" i que si s'haguessin complert "tampoc haurien tingut cap efecte sobre el desenvolupament del cas". 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive