Els Mossos d’Esquadra van detenir entre el 7 i 10 de maig onze persones com a presumptes autors d’un delicte contra la propietat industrial. Els agents van intervenir 30.000 peces de roba falsificada de reconegudes marques comercials valorades en el mercat negre en més de dos milions d’euros. A aquestes se li suma unes altres 100.000 preparades per ser falsificades amb un cost superior als sis milions d’euros. L’Inspector Felip Garcia ha explicat aquest dimarts, dia 20, que l’operació es va dur a terme en un taller-magatzem situat al carrer Països Baixos de Mataró, d’on es traslladava material a altres tres punts de la ciutat: un establiment del carrer de Sant Miquel dedicat als acabats tèxtils, un al carrer Remences, d’impressió i etiquetatge i en un magatzem del carrer Avinyó. “Les tasques les tenien molt ben repartides: uns lliuraven les peces de roba en blanc per fer el muntatge de falsificació, altres portaven a fer el brodat del signe distintiu de la marca i altres portaven la mercaderia en caixes als clients per a la seva distribució”, ha desgranat. En total, es falsificaven 24 marques de prestigi internacional amb articles com samarretes, sabates, pantalons, cinturons i jerseis.
Les investigacions van iniciar-se el mes de març quan els Mossos van detectar que hi havia una empresa amb la persiana mig baixada i amb indicis que es podia fer alguna cosa il·legal. Garcia ha explicat que els implicats “sempre vigilaven molt a l’hora d’entrar el material i ho feien quan s’havien assegurat que no hi havia ningú al carrer”. Les vigilàncies policials van portar a la identificació de diversos vehicles i persones i a la posterior entrada i escorcoll dels magatzems. “La roba es distribuïa a Barcelona, Sabadell, Cerdanyola i Rubí”, ha assegurat l’inspector, que ha afegit que el preu en el mercat negre del material requisat es “triplica si es té en compte el preu de venta original de cada peça”. Garcia ha afegit que el fet de “trencar la cadena per la capçalera ens impedeix saber ara per ara on anava a parar concretament aquesta roba per vendre’s”.
A primera vista, roba original
L’inspector ha assegurat que a primera vista “el ciutadà normal es trobarà amb una peça que sembla original i de qualitat”. “Els pèrits han assenyalat la falsificació a partir de detalls, per exemple pel fet que la samarreta base és la mateixa per una o dues marques diferents; l’estampació té un sensible canvi en la tonalitat o la disposició de la marca, que està un xic més a un costat d’on se situa”, ha exemplificat. Garcia ha explicat que aquesta és la primera actuació feta d’aquest tipus a Mataró. Els detinguts ja han passat a disposició judicial. N’hi ha deu de nacionalitat espanyola i un portuguès, dels quals sis són veïns de Mataró, dos de Cabrils, dos de Sabadell i un de Cerdanyola del Vallès.
Comentaris