Augmenten les agressions detectades a Mataró a persones grans
Augmenten les agressions detectades a Mataró a persones grans

Creixen els casos detectats de maltractament a gent gran a Mataró

L'any 2021 se'n van detectar 74, gairebé el doble que l'any 2019; la majoria a dones grans i per casos de maltractament psicològics

El maltractament vers les persones grans és una forma de violència difícil de detectar, segons ho cataloga l'Organització Mundial de la Salut. L'abordatge d'aquestes situacions és clau per poder evitar quelcom que afecta de forma terrible la salut física i mental d'aquest col·lectiu. Mataró compta amb una comissió que hi treballa, i que ha elaborat una guia local per fer front als maltractaments. Aquest 15 de juny és el Dia de presa de conciència de l'abús i el maltractament a les persones grans. 

Arran de l'aplicació d'aquesta guia, s'han aconseguit detectar més casos de víctimes d'aquesta mena de maltractaments. Segons dades del consistori, l'any 2019, abans de la pandèmia, se'n van registrar 40 casos. L'any següent van ser una vintena i el 2021, amb menys restriccions de mobilitat i amb més vida social, van creixer els casos detectats, un total de 72 (64 dones i 8 homes). Des de l'Ajuntament destaquen que la majoria de casos estan vinculats al maltractament psicològic, seguit de l'abús econòmic i el maltractament físic. En moltes ocasions es donen conjuntament més d'un tipus de maltractament. 

A Mataró, la Comissió per l’abordatge en xarxa de les situacions de maltractaments a les persones grans està formada per representants dels serveis de salut de l’ICS (Institut Català de la Salut) i del Consorci Sanitari del Maresme, del Centre sociosanitari Hestia Maresme, dels cossos de seguretat (Mossos d’Esquadra i Policia Local), del Servei de Gent Gran Activa, del Servei Informació i Atenció a les Dones (SIAD), el SIE (Servei d’Intervenció Especialitzada de la Generalitat de Catalunya), el Servei de Teleassistència, farmàcies de Mataró, l’il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró, representants dels centres de dia i residències de les persones grans i el Servei de Benestar Social, que impulsa i lidera aquesta comissió de treball.

Des del servei de Benestar Social s’està implementant amb la col·laboració dels serveis i entitats que formen part de la Comissió per l’abordatge en xarxa de les situacions de maltractaments a les persones grans. Durant el procés de creació de la Guia així com ara en la seva implementació, la Diputació de Barcelona ha ofert assessorament i suport tècnic. També s’ha comptat amb el suport de l’Associació per a la investigació del maltractament a les persones grans (EIMA).

 

 

Durant l’any 2021 i el primer semestre del 2022 s’han realitzat prop d’una desena de xerrades a diferents col·lectius: als casals municipals de la gent gran; a la Comissió de Qualitat de Vida; Consell de la Gent Gran; als alumnes del Cicle Superior d’Integració Social de l’Institut Puig i Cadafalch; a personal tècnic de diferents serveis municipals.

 

Comentaris (7)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive