-
-

capgros.com/ACN

Canícula tensa a Rocafonda i El Palau

Diversos incidents entre la policia i la comunitat magrebina a principis d'agost tornen a encendre les alarmes en aquests barris de Mataró

La canícula ha tornat a tensar Rocafonda i El Palau. Com ja va passar en el mateix període de l’any passat, els primers dies d’agost han estat força conflictius en aquests barris mataronins. Els diversos incidents que s’han produït entre la policia i la comunitat magrebí han encès les alarmes, ja que han mostrat de nou que la convivència al barri dista de ser senzilla i que la conflictivitat corre perill d’enquistar-se.

Els primers incidents es remunten al dijous, dia 1 d’agost, quan una patrulla dels Mossos va observar com dos joves arrencaven a córrer en detectar la seva presència. Els agents van sortir del vehicle per mirar d'identificar-los. En tornar dos germans havien liderat una protesta que va acabar convocant uns 150 magrebins que van encerclar els agents i va obligar-los a fugir.

Al dia següent, els Mossos van detenir els dos germans per desordre públic. A la tarda un centenar de magrebins es van concentrar davant la comissaria dels Mossos i el jutjat de guàrdia -on els joves van ser traslladats en passar a disposició judicial- per protestar contra les detencions. Des de llavors s'han produït més conflictes entre policies i magrebins. En un d'aquests va acabar ferit un policia local, que va rebre una pedrada al cap.

Tal i com va explicar Núria Calpe, alcaldessa accidental i regidora de Via Pública en una entrevista a M1TV, una patrulla es va veure immersa en una nova protesta amb pancartes que acusaven la policia de racista i xenòfoba. Va ser després que fessin una identificació a una persona que estava desguassant una moto. En aquest grup, segons la Policia local, hi havia els dos germans detinguts la setmana anterior. Els agents van marxar, però posteriorment un grup de dones els van alertar que estaven agredint uns Mossos a l'entorn de la mesquita del barri. Es van dirigir cap allà, on enlloc d'una agressió es van trobar de nou amb la protesta. Segons Calpe, els policies no van entrar a la mesquita, contradient d'aquesta manera altres versions que s'han fet públiques dels fets. Va ser quan marxaven d'aquella zona, segons la regidora, que un dels policies va ser víctima de l'agressió amb una pedra. 

A més, segons van explicar fonts policials a l'ACN, durant els següents dies també es van rebre algunes trucades anònimes simulant falses emergències per acabar agredint els agents que les atenguessin.

Comunicats de l’Ajuntament
L’alcaldessa accidental, Núria Calpe, es va reunir el dia 5 d’agost amb representants de Mossos d’Esquadra, Policia Local, Participació Ciutadana i diverses entitats musulmanes de la ciutat. Consistori i entitats van signar un comunicat conjunt en què lamentaven i es condemnaven els incidents. El text reclamava que els esdeveniments, en tot cas, “no poden alterar ni posar en dubte la tasca que durant tot l’any comunitats musulmanes, forces de seguretat i Ajuntament porten a terme”. “La voluntat de tots és de seguir treballar coordinament per garantir la bona convivència” concloïa el comunicat.

Dos dies més tard, el dimecres 7, es va celebrar una reunió extraordinària de la Junta de Portaveus, presidida per l’alcalde Joan mora. De la reunió en va sortir un comunicat, signat per CiU, PSC i PP. El text desvinculava els fets "de la celebració del Ramadà" –que va acabar el mateix dia 7- i donava suport a "la tasca de les forces de seguretat" que garanteixen "la seguretat i convivència a tots els carrers de la ciutat de Mataró".

Ni ICV, ni PxC ni la CUP van voler sumar-se al comunicat. Els ecosocialistes van reclamar més informació sobre els fets abans de posicionar-se; Plataforma va assegurar que no compartia amb el govern que el desenvolupament del ramadà "hagués estat bo per part de la comunitat musulmana”. I la CUP va detectar “incongruències i relats dels fets que no quadren amb les versions emeses pels cossos policials i l'Ajuntament”.

Més efectius
Des del sindicat policial SME-CCOO s’ha demanat més efectius per a l’Area Bàsica Policial (ABP) mataronina, perquè es pugui "patrullar amb la mateixa tranquil·litat que a qualsevol barri sense que les actuacions pertinents posin en risc la integritat dels agents", segons paraules del portaveu sindical, Toni Castejón.

A més, Castejón s’ha mostrat molt molest pel posicionament de la CUP respecte als incidents. El portaveu ha qualificat d'"insult a la intel·ligència" les acusacions de racisme que, segons ell, ha realitzat el grup municipal "Avui en dia dir això és demagògia i ja seria hora que la conselleria, davant acusacions així de greus, comencés a actuar". La CUP ha negat que sigui "instigadora d’odi policial", contradient “algunes acusacions i relats periodístics intoxicadors”.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive