El binomi Cerdanyola-marginalitat és cada cop més intens. Així ho assegura la presidenta de l’Associació de Veïns del barri, Constanza Rodríguez, arran de l’apunyalament mortal d’un jove de 18 anys dissabte passat a la tarda. “Cada dia que passa a Cerdanyola hi ha més marginació”, denuncia Constanza, que lamenta que “la sensació d’inseguretat és molt gran i el tràfic de drogues està molt estès”.
Des de l’associació de veïns senten “una gran tristesa per la mort d’un noi tan jove”, explica la presidenta. Es desconeix encara el motiu que va originar la baralla que va acabar amb l’apunyalament mortal del jove magrebí i la detenció d'un menor d'edat, però una disputa vinculada a un assumpte de drogues és una de les hipòtesi amb la qual treballa la policia des del mateix dissabte. Rodríguez entén que aquesta pot ser la causa, ja que “a Cerdanyola es mou molta droga, segurament és el barri de Mataró on n’hi ha més”. El punt on va tenir lloc el crim, a la cantonada dels carrers Jaume I i Rosselló, és “una zona calenta” en aquest sentit, segons explica la presidenta de l’entitat.
Intent de patrulles ciutadanes
El tràfic de drogues és visible a ulls de molts habitants de Cerdanyola, cosa que genera “una gran alerta veïnal”, segons Rodríguez. Ja va dos anys que van iniciar una recollida de signatures per demanar a l’Ajuntament que intensifiqués els controls sobre la zona, ja que la sensació d’inseguretat era patent. Fins i tot un grup de veïns, del mateix sector on es va produir l’apunyalament, van intentar llavors organitzar patrulles ciutadanes nocturnes. “Ho vam poder parar”, resol Rodríguez, que assegura que porten “molt de temps” alertant al govern de la situació que es viu al barri.
En les successives reunions amb la regidora de Via Pública, Núria Calpe, aquesta es va comprometre a intensificar el nombre d’agents en el torn de nit. “És possible que hi hagi més policia, però la percepció veïnal, segurament influenciada per la por, és que no és així”, apunta la representant veïnal. L’Ajuntament ja ha defensat en nombroses ocasions que l’aplicació del quart torn -de reforç nocturn- i els dispositius específics a Cerdanyola, Rocafonda i el Palau, amb patrulles conjuntes entre Policia Local i Mossos són dues mesures que s’han aplicat per reduir aquesta sensació d’inseguretat.
-
Un problema social
“Potser la qüestió no és posar més policia, sinó preguntar-nos què és allò que no estem fent bé entre tots plegats” afegeix Rodríguez, conscient que la marginalitat que pateix el barri té arrels socials profundes. A l’elevat percentatge d’aturats, que afecta especialment a una població juvenil que passa gran part del dia al carrer sense cap possibilitat de guanyar-se la vida de manera legal, s’hi suma el perill de “guetització” i els problemes de convivència que pateix el barri, fruit del gran nombre de població immigrada que es concentra des de fa anys en aquest sector de la ciutat. “Vivim amb la por que un incident com el del dissabte acabi derivant en un terrabastall al barri”, lamenta, preocupada, la representant veïnal.
El carrer del Rosselló, a Cerdanyola, en una imatge d'arxiu
Comentaris