Soler&Balcells, autor del llibre
Soler&Balcells, autor del llibre

V. B.

Soler&Balcells recopila detalls i perspectives sorprenents de Mataró

L'artista multidisciplinar presenta a Can Xalant el llibre ‘Mataróh!', un retrat diferent de la capital del Maresme

Plasmar Mataró a través de fotografies i recopilar-les en un llibre no sembla, a priori, una idea gaire original. Però aquest era el projecte que tenia en ment el dissenyador i artista multidisciplinar mataroní Soler&Balcells i, després de tres anys, l'ha convertit en una realitat palpable. Clar que la seva visió dista prou del tipisme. Mataróh! és un recull de fotografies de la ciutat, totes elles detalls i jocs de perspectives, que el propi autor s'ha autoeditat en un format trencador. Soler&Balcells presenta l'obra el dijous, dia 27, a Can Xalant.

Una caixa negra quadrada i afelpada que, al destapar-se, mostra un llibre sense tapa, sustentat sobre una plataforma de vidre. El groc i el negre, colors de l'esport mataroní, són els que predominen. Les seves pàgines es poden recórrer al gust del consumidor; cada una d'elles és una sorpresa en forma de fotografia d'indrets més o menys coneguts de Mataró. La depuradora, l'edifici de vidre, un banc, una parada d'autobús, plantes que s'enfilen per la paret, els ponts que creuen les rieres, l'escultura de Laia l'Arquera... i així fins a 240 fotografies, que comparteixen una característica: al primer cop d'ull, acostumen a ser irreconeixibles. “He volgut fotografiar espais de Mataró de manera que no sembli que són d'aquí, que podrien pertànyer a qualsevol ciutat del món”, explica el dissenyador. Mataróh! resum tres anys de feina, que es van iniciar amb Soler&Balcells fotografiant graffitis a les parets de la ciutat. Ben aviat va ampliar horitzons i es va dedicar a passejar per la ciutat i els seus entorns fotografiant coses que li “cridaven l'atenció, per les quals passes cada dia però no t'hi fixes prou”. Totes les fotografies són exteriors, estan fetes amb una càmera digital rephlex, en mode automàtic, i sense retocs posteriors. “La idea és que qualsevol persona les hagi pogut fer. La gràcia del tema és trobar l'objecte i la perspectiva”, apunta Soler&Balcells.

L'original disseny de l'obra juga amb la similitud amb les caixes negres dels avions. “A les caixes negres és on hi ha la veritat. Aquí intento mostrar la veritat de la ciutat, amb imatges afalagadores, boniques, però altres més deteriorades. No m'he fixat tant sols en els aspectes més bells”, explica l'autor. Seguint en aquesta mateixa línia, el llibre no té tapa, està “despullat, perquè no hi ha tabús, ho ensenya tot”. A l'obra tampoc hi apareixen persones ni pràcticament cap animal, tant sols alguns ocells i el burro d'una família de gitanos. Cada imatge està acompanyada per un text on s'especifica el carrer i el barri on està presa la foto, amb les lletres de color groc, particularment difícil de llegir. “Ho he fet expressament –especifica Soler&Balcells-, potser no tothom ho podrà llegir però el què m'interessa és donar preeminència a l'impacte visual de la imatge”. El president de la FAVM, Jesús Nieto, i el guionista Manel Bonany han col·laborat en aquesta obra, de la qual se n'han editat 550 exemplars.

Dijous, dia 27 · Presentació de l'obra. A 2/4 de 8 del vespre a Can Xalant

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive