J. S.

Sis entitats de la ciutat formen una comissió d'homenatge a Antoni Comas

El 2006 es compliran 25 anys de la mort d'aquest catedràtic de llengua catalana

Sis entitats de la ciutat han unit esforços en una comissió que pretén homenatjar la figura del catedràtic Antoni Comas (1931-1981), del qual l'any que ves es compliran els 25 anys de la seva mort. Ahir dijous dia 15 un representant de cadascuna de les entitats -Grup d'Història del Casal, Club Opinió Jaume Llavina, els Escolapis de Santa Anna, l'Agrupament Escolta Antoni Comas, el Centre Atlètic Laietània- van anunciar-ho en roda de premsa a la seu d'Òmnium Cultural, que és l'entitat que inicialment va pensar en homenatjar Comas.

De moment, la comissió pretén organitzar un acte acadèmic institucional que es celebrarà als voltants del 24 de març, quan es compleix l'aniversari de la mort. A falta de més concreció, Mercè Colomer va dir que amb l'homenatge es pretenia "reviure la seva obra i donar-lo a conèixer a les generacions més joves". En el mateix sentit es va expressar Jaume Vellvehí, del Grup d'Història del Casal, present a l'acte, que va apuntar la necessitat d'arribar directament a les escoles.

Per la seva banda Albert Pera, amic personal de Comas, va recordar la gran passió que el catedràtic tenia per la ciutat: "Les seves arrels per Mataró eren fortes. Sentia passió per la ciutat. Sempre va estimar Mataró i va ser un assidu del moviment cultural de la ciutat", va dir.

Els representants de les entitats eren la mencionada Mercè Colomer (presidenta de la Delegació de Mataró d'Òmnium Cultural), Albert Pera (membre del Club d'Opinió Jaume Llavina), Núria Gómez (presidenta del Grup d'Història del Casal), Jordi Buscà (president del Centre Atlètic Laietània) i un representant de l'Agrupament Escolta Antoni Comas.

Els presents van recordar que la mort de Comas va tenir lloc en un moment, just després del 23-F, que va fer que passés especialment desaparcebut. I que, tot i que el 1991, se li va fer un homenatge coincidint amb el desè aniversari de la mort, la seva figura no ha estat prou reivindicada per la ciutat.

El primer catedràtic de Llengua després de la guerra
Nascut a Mataró el 1931, Antoni Comas va ser el primer catedràtic de Llengua i Literatura Catalana de la Universitat Barcelona, després de la Guerra. Es va llicenciar en Filosofia i Lletres i després es va doctorar en Filologia Romànica. Estudiós de la literatura catalana, i també de la castellana, va ser crític literari i historiador de la literatura. La seva gran aportació van ser els estudis sobre la Decadència (segles XVIII-XIX) i la codirecció de la Història de la Literatura Catalana d'Editorial Ariel.

Molt integrat als nuclis intel·lectuals i catalanistes del país va participar en moltes iniciatives editorials, literàries i cíviques. Va publicar diferents llibres i molts articles d'investigació. Va tenir un paper molt actiu en el reconeixement oficial de la llengua catalana i en la seva incorporació a l'ensenyament al final del franquisme i la Transició.

Membre de l'Institut d'Estudis Catalans i del CSIC. No va poder prendre possessió de la seva plaça a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona per la seva mort sobtada el 1981.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive