Aprendre idiomes ja fa temps que va deixar de ser un plus per ser una necessitat tant vital com laboral. I el setembre, amb la fi de les vacances i l’inici de la nova temporada escolar, és un bon moment per apostar-hi. Tal i com passa amb l’1 de gener, aquestes dates també són de nous propòsits, entre els que no falta mai aprendre anglès. Els especialistes de les acadèmies expliquen per què és tant important i necessari cuidar els idiomes. Sigui a l’edat que sigui.
“Qualsevol moment és bo per aprendre un idioma, i actualment és quelcom imprescindible”, assegura Jordi Costa, director d’Inlingua. Per Costa, l’edat no ha de ser un impediment per aprendre anglès, ja que “sempre es pot començar, tot i que és millor com més petits”. Ian Varian assenyala que el setembre sempre “replanteja a les persones els aprenentatges en general”, i en ser també inici d’etapa acadèmica, la motivació per aprendre un idioma creix. “L’estiu també et permet viatjar, i molta gent que ha estat a l’estranger veu que necessita idiomes per comunicar-se, i el millor moment és al setembre”. Per ell, quan començar a estudiar un idioma “no és un problema” ja que en el fons, les edats “tenen diferents objectius per a cada moment”.
Cada cop és més important aprendre idiomes per les exigències del mercat laboral
Per Cristian Gascón, de Teens Center, és clau “començar al setembre” perquè “és quan s’inicien totes les activitats i si es deixa per més endavant, potser no s’acaba fent”. “Els experts tenen clar que com més aviat es comenci a aprendre un idioma que no és el matern, molt millors resultats s’aconsegueixen, però mai és tard si es vol aprendre una llengua”.
Diferents mètodes buscant la personalització
Les acadèmies destaquen per oferir mètodes personalitzats que intenten potenciar l’aprenentatge segons les condicions de cada alumne. Així ho defineixen a Inlingua: “tenim un mètode de més de 40 anys d’experiència arreu del món i es basa en parlar, saber comunicar-se. Els idiomes nadius s’aprenen precisament així, entenent i parlant i posteriorment llegint i escrivint”. Des de Teens Center assenyalen que en les classes és molt important “la motivació dels alumnes”, un apartat que també cuiden especialment. “Els nostres cursos són molt individualitzats, i això acaba sent una garantia”, afegeix. Des de Global English compten amb un mètode que funciona des de fa anys i on es treballa enfocats a aconseguir els millors“resultats en els exàmens oficials” i també en l’avenç de l’alumne. Per ells tot el que sigui reforçar l’anglès fora de l’escola és positiu, ja que “a més pràctica, més s’aprèn”.
De fet, la importància d’estudiar fora de l’àmbit escolar té molt a veure amb les metodologies descrites anteriorment: “és vital. A les escoles es dediquen tres hores setmanals per a 25 alumnes, i l’exposició que un estudiant té de l’idioma és mínima; a les acadèmies es fan 2-3 hores setmanals en classes molt més reduïdes i l’exposició és constant”, expliquen des d’Inlingua. A Teens Center consideren que “el sistema educatiu està donant, mica en mica, el lloc que li pertoca a l’anglès”, però que “encara estem lluny d’altres països d’Europa”, i per això i perquè “la competència formativa i professional és molt alta”, una acadèmia és un “esforç necessari per posar-se al nivell europeu”.
Les acadèmies que hi ha repartides a Mataró acostumen a oferir preparació per a tot tipus d’exàmens oficials: és el cas d’Inlingua, que són centre homologat per Cambridge i que també ofereixen cursos per Trinity; o de TeensCenter i Global English, que treballen sobretot amb exàmens de Cambridge (First Certificate, Adavnce...). A banda d’anglès, cada cop hi ha més demanda d’idiomes com alemany i rus.
Aprendre anglès a partir d'un any
Com més aviat s’aprèn l’anglès, millor. I sota aquesta premissa treballen a Get It, una acadèmia que comença l’aprenentatge d’aquest idioma a partir d’un any. Els seus arguments són els següents: “creiem que en cada nen hi ha un potencial infinit, i si la llengua materna comença quan el nen escolta, per què esperar amb d’altres?”. Segons ells, el que fan és desenvolupar ben aviat noves competències amb la metodologia Kids&Us, que replica l’aprenentatge d’una llengua materna però a l’acadèmia. “El que volem és que aprenguin la llengua de manera natural, sempre buscant per sobre de tot que puguin comunicar-se a nivell nadiu”, o sigui: entendre i parlar-lo.
Comentaris