El Sant Jordi al juliol no servirà per mantenir la producció de l'abril.
El Sant Jordi al juliol no servirà per mantenir la producció de l'abril.

S. F. / V. B.

Sant Jordi omple els aparadors de comerços amb textos d’autors mataronins

L'IMAC promou aquesta iniciativa a partir d'aquest dijous com una de les principals novetats del programa d'actes de la Diada de Sant Jordi.

La Diada de Sant Jordi és una festa comercial. Ni els autors, ni les editorials ni els ciutadans, tampoc els cultivadors i venedors de roses, se n’amaguen. Un embolcall preciós, que engalana els carrers com mai, per un dia en què la compravenda, encara que sigui de productes com els llibres i les roses, és la gran protagonista. Mataró també ha abraçat aquesta causa i per a la Diada de 2009 ha preparat una nova activitat en què comerç i literatura es donen de la mà. Porta per títol Aparador de Lletres i consistirà en col·locar vinils amb fragments de textos d’autors mataronins a diferents aparadors de comerços i establiments de la ciutat. La iniciativa pretén acostar a onze creadors literaris locals a la ciutat amb aquesta iniciativa.

El periodista i escriptor Albert Calls, vocal de prestigi del consell rector de l’IMAC, ha estat l’encarregat de fer-ne la selecció. “L’Institut volia fer una divulgació literària en un espai diferents i em van plantejar fer una selecció d’autors que és analogia viva dels creadors literaris mataronins”, explica. Calls ha afirmat que es podran anar veient els autors en els aparadors o, mitjançant el programa que s’està editant, buscar on trobar el gènere o creador que es desitgi. Els autors seran Manel Bonany, Toni Cabré, JM Calleja, Jordi Carrión, Lola Casas, Joan Carles González Pujalte, Manuel Guerrero, Jordi Lopesino, Eva Rumí, Guillem Sànchez i Care Santos. D’aquests, Calls ha admès que malgrat ser “de reconegut prestigi”, alguns “els descobriran per primer cop a la seva ciutat”. “Hem agafat extractes de diversos fragments de les seves obres per fer difusió dels diferents gèneres en els que destaquen”. L’assaig, narrativa, poesia, teatre i viatges seran els gèneres que confluiran entre els establiments de Mataró perquè els ciutadans puguin llegir-ho de forma aleatòria. Calls ha valorat molt positivament la iniciativa, ja que és una “manera de modernitzar l’escriptura i fer-la més divertida i propera”.

Aquesta iniciativa comença aquest dijous, dia 16 d’abril, i tindrà lloc fins el 30 del mateix mes. Els autors es repartiran en aquests centres: Kadirah (Manel Bonany), Frèsia (Toni Cabré), Llibreria Màrquez (JM Calleja), El caminet (Jordi Carrión), Bibiolteca Caixa Laietana (Lola Casas), Boixet (Joan C Gonzàlez), Robafaves (Manuel Guerrero), Picón (Jordi Lopesino), Ateneu Caixa Laietana (Eva Rumí), Biblioteca Pompeu Fabra (Guillem Sànchez) i Ca l’Arenas (Care Santos). Paral·lelament a l’aparador de Lletres es faran col·loquis complementaris. El dia 17 a les 20.00h, Manel Bonany parlarà a Kadirah; el 20 d’abril a les 19.00h, Lola Casas farà el col·loqui a la Biblioteca Caixa Laietana; 21 d’abril a les 20.00h Jordi Carrión parlarà a el Caminet; i el 29 d’abril a les 20.00h Toni Cabré farà un col·loqui a Fresia. Tanmateix, està previst una xerrada conjunta amb el màxim d’autors possibles el dia 30.

Unes 40 activitats
L’Aparador de lletres és la principal novetat del Sant Jordi mataroní, que en la resta d’actes, que s’han presentat aquest dimecres, segueix una línia continuista. La diada del llibre i la rosa està molt consolidada a Mataró en el seu format actual. Poc a poc ha anant prenent personalitat pròpia, conjugant actes literaris amb esdeveniments populars i traslladant la festa al carrer, autèntic epicentre del 23 d’abril. Els Capgrossos inauguraran la seva temporada davant l’Ajuntament, el foc prendrà els carrers amb la Fogonada després de la suspensió l’any passat a causa de la pluja, i els gegants i nans de la ciutat tornaran a sortir massivament (enguany, amb vuit figures noves de la ciutat). En total, el programa d’actes inclou prop de 40 propostes.

L’escriptora Maria Mercè Roca protagonitzarà l’acte acadèmic institucional a l’Ajuntament (ja ho havia de fer l’any passat, però per motius de salut va ser substituïda per Jordi Coca). Es potencia les visites a les figures de Mataró (La família Robafaves, els Nans, el Drac i el Dragalió) al vestíbul de l’Ajuntament, que enguany es podrà fer del 17 al 30 d’abril per donar cabuda a la gran demanda de famílies i escolars. I es relliga Sant Jordi amb la celebració de Mataró com a Ciutat Pubilla de la Sardana. El dissabte dia 25, tan sols dos dies més tard que la diada, se celebren els actes centrals d’aquesta festa en honor de la dansa tradicional catalana. Petits matisos, en tot cas, per a una programació que, tal i com pertoca en tota festa que vol esdevenir popular, te una idiosincràsia i una agenda molt marcada que els ciutadans ja han pogut interioritzar.

Aparador de lletres. Del 16 al 30 d'abril a diferents comerços del centre de Mataró

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive