Sant Jordi a casa. Il·lustració: Ferran Pous
Sant Jordi a casa. Il·lustració: Ferran Pous

Sant Jordi confinats

Mataró proposa celebrar la Diada des de casa recreant els actes tradicionals, mentre que la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes acorden fer un Sant Jordi alternatiu el 23 de juliol

A la tristesa d’estar confinats a casa i no poder sortir el carrer més enllà dels moments estrictament necessaris, s’hi suma la cascada de cancel·lacions de tota mena d’esdeveniments. Entre ells, alguns de tan sensibles com Sant Jordi. Una festa que es viu al carrer, entre parades de llibres i de roses, i amb tota mena d’activitats complementàries que a Mataró tenen un guió molt pautat: gegants, castells, fogonada, llibre gegant… La capital del Maresme s’ha proposat que, malgrat la situació excepcional provocada per la pandèmia, Sant Jordi se segueixi celebrant. Des de casa, sí; sense molts dels ingredients habituals que fan d’aquesta una diada única, és cert. Però sense deixar que es perdi la tradició i mantenint l’accent mataroní de la festivitat. 

Tal i com expliquen des de Cultura de l’Ajuntament, es preveu un Sant Jordi 2.0 que, a través de les xarxes socials, combinarà un repàs de vídeos d’anys anteriors amb propostes d’activitats participatives perquè els ciutadans duguin a terme en família i les comparteixin. Una guia per celebrar la Diada, l’amor i la lectura, encara que sigui confinats. La proposta es resumeix en recrear a casa alguns dels actes més típics de la Diada a Mataró; i en seguir les iniciatives  que es faran des de les biblioteques de la ciutat. Al web apropteu.culturamataro.cat s’hi pot trobar tota la informació i materials necessaris.

La Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes han acordat celebrar un “Sant Jordi alternatiu” el 23 de juliol, amb esperança que en tres mesos la situació s’hagi normalitzat a nivell sanitari i social. Però des del consistori mataroní s’aposta per mantenir aquestes propostes vinculades a la data original.

Els actes del dijous 23 d’abril

Trobada de Gegants - 18h 
Totes les colles geganteres de la ciutat lluiren els seus gegants a les xarxes. La Família Robafaves convida a omplir les xarxes socials d’imatges, sons i vídeos d’algun moment de trobades anteriors. Aquest any, a més, s’anima tots els nens i nenes a fer una Dormida conjunta al menjador de casa, fent el seu propi gegant, geganta o nan i pujant una foto o vídeo (Hasthag #Dormides2020).

Actuació Castellera - 19.30h
S’anima a tots els mataronins i mataronines a fer pinya i aixecar els seus propis castells. Per exemple, amb jocs de cartes, pinces de la roba o rotllos de WC. Es proposa pujar una foto o vídeo dels castells realitzats amb el hasthag #ActuacióCastellera2020 a Mataró fem pinya!

La Fogonada - 21h

La Fogonada, en una edició anterior de Sant Jordi

De cara a recrear l’acte més emblemàtic del Sant Jordi Mataroní (una versió de la llegenda amb el Drac de Mataró i les Diablesses), des de Cultura es proposa fer sonar la música de la Fogonada, a treure reproductors, mòbils i instruments als balcons i finestres, per omplir la ciutat d’un gran Voltafoc. També s’anima a fer una adaptació del Drac, i lluir-lo al balcó o la finestra per fer-lo ballar, i pujar totes les activitats amb el Hashtag #LaFogonada2020.

Guarnir la llar per Sant Jordi

També es proposa que la ciutadania decori les finestres i els balcons amb algun element característic de la Diada de Sant Jordi a Mataró, i així la ciutat s’impregni amb l’essència d’aquest dia. Per exemple, fer una rosa de paper, o elaborar una figura del Drac de Mataró. Al web de Cultura es poden trobar les figures institucionals de la ciutat i presents a la festivitat de Sant Jordi, per pintar-les i crear una rèplica.

 

 

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive