Eloi Aymerich

S'editarà un col·leccionable de la història popular de Mataró en fotografies

Avui al migdia s'ha presentat en societat el col·leccionable "L'Abans. Recull gràfic de Mataró 1865-1965", un projecte que impulsa la editorial catalana Efedós i l'Ajuntament de Mataró, a través del Patronat Municipal de Cultura.

El regidor de cultura, Jaume Graupera, ha explicat que aquest llibre és fruit de "trobar la col·laboració entre la iniciativa privada, amb els seus objectius legítims, i la iniciativa pública, que se'n veu beneficiada". El PMC i la editorial han signat un conveni de col·laboració. En aquest, el Patronat es compromet a cedir un espai de treball a l'autor, que serà el geògraf mataroní Ramon Boter de Palau. De Palau treballarà durant 15 mesos en un despatx habilitat a la Biblioteca Pompeu Fabra. L'historiador ha dit que el llibre "serà un treball de fonts orals", i que caldrà entrevistar persones molt específiques, ja que l'edició farà un repàs històric basat en temàtiques i no tant en un seguiment cronològic. Així, es parlarà de la indústria, la pagesia, el mar, els canvis urbanístics o el paper d'algunes entitats emblemàtiques, com ara el Foment Mataroní, els Lluïsos o Col·legis com els Escolapis o els Salesians. El geògraf ha volgut explicar que el repàs històric s'acaba el 1965 "perquè a partir dels setanta arriba el color, tant en la fotografia com en la televisió, i hi ha uns corrents migratoris que transformen la ciutat a tots nivells".
"L'Abans. Recull gràfic de Mataró 1865-1965" tindrà un total de 642 pàgines i més de 1200 fotografies en blanc i negre, que sortiran d'un fons que anirà conformant l'autor en una recerca casa per casa, i que es calcula que treurà a la llum entre tres i cinc mil imatges inèdites de la ciutat. La coordinadora de la col·lecció de l'Editorial, Elisabet Martínez ha sigut molt clara; "es regiraran molts calaixos i calaixeres". Martínez també ha ressaltat que totes les imatges passaran un procés de restauració i digitalització, i seran cedides a l'arxiu municipal. El primer fascicle de la col·lecció apareixerà el tres de desembre d'aquest any, en principi amb una tirada mitjana d'uns 3600 fascicles, que sortiran de forma setmanal fins a un total de 54 entregues (al preu de 2 euros cadascun).
Una de les particularitats del projecte és que a part de l'autor i l'editorial, la publicació serà ajudada per un consell assessor que "contrastarà i validarà les informacions que l'autor vagi redactant", segons Josep Maria Clariana, arxiver municipal i membre del consell. Aquest òrgan estarà format per una quinzena de mataronins, entre els quals destaquen l'historiador Manuel Salicrú, el promotor cultural Albert Pera, Guillermina Peiró o l'erudit Nicolau Guanyabens.
El projecte ja ha estat provat en altres ciutats i pobles des del 1997. Cornellà de Llobregat, Vic, Molins de Rei, Manresa o Corbera de Llobregat són exemples de poblacions on la iniciativa ha obtingut una molt bona resposta per part dels seus habitants. En el cas de Mataró, la publicació dels fascimils es farà paral·lelament a ciutats com Granollers, Cardedeu o Sant Joan Despí.

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive