La pluja amenaçava el correcte desenvolupament de la festa de Sant Jordi a Mataró, però, finalment, la meteorologia ha respectat una jornada que, sota un cel gris, està congregant de nou gran quantitat de venedors de roses, de llibreters, de parades, de detallistes i d’aficionats a la lectura. El negoci de la rosa, a més, cada vegada aguditza més l’enginy i, enguany, s’han pogut veure a les diferents parades roses en forma d’arracada, d’anell i de punt de llibre i, fins i tot, acompanyades de poemes, de porcions de brioix de xocolata i de consignes polítiques en els taulells dels partits que han participat en la jornada.
La festa de Sant Jordi serveix, a més, perquè diferents associacions aconsegueixin ingressos econòmics que els hi permetin desenvolupar la seva activitat. L’Associació de Malalts de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de Mataró i el Maresme, per exemple, ha venut unes 300 roses per a poder ajudar a les diferents activitats i serveis de l’associació i per continuar amb el Grup d’Ajuda Mútua. La seva presidenta, Isabel Galindo, explica que, gràcies als diners recaptats, poden pagar els diferents professionals que tracten els afectats per la malaltia.
Per la seva banda, l’Associació de Familiars de Malalts Mentals del Maresme, amb la seva parada a la Riera, ha venut, a més de roses, llibres de segona mà amb un objectiu a curt termini: renovar els antics ordinadors de l’associació i pagar els responsables dels diferents tallers que faciliten el procés de recuperació dels malalts. Per la Maria Teresa Benet, de l’Associació Contra el Càncer, “la festa de Sant Jordi és una bona oportunitat perquè la gent s’adoni que existim i que treballem contra la malaltia”.
Pel que fa a la venda de llibres, la llibreria Robafaves explica que els exemplars més venuts aquest any són el del programa d’humor de TV3 Crackòvia; El Asedio, d’Arturo Pérez-Reverte; Se sabrà tot, del periodista Xavier Bosch, o Sang Vessada, d’Asa Larsson. També han tingut gran acollida entre el públic mataroní la biografia de Gerard Piqué i La màscara del rei Artur, de Pilar Rahola.
Vendes repartides
La llibreria Tramvia, per la seva banda, destaca que, a diferència de l’any passat, no hi ha cap llibre que destaqui per sobre dels altres. Si fa un any els best-sellers d’Stieg Larsson i l’Anatomia de un instante, de Javier Cercas, van endur-se el protagonisme, aquest 23 d’abril les vendes han estat més repartides i, a més dels llibres esmentats anteriorment, han tingut una bona sortida El viaje al poder de la mente, d’Eduard Punset; Dime quién soy, de Julia Navarro, i Venjança a Sevilla, de Matilde Asensi. Els llibreters destaquen, així mateix, les grans xifres de vendes registrades pels llibres d’autors catalans. Des de la llibreria Actua asseguren que els ingressos per la venda de llibres no ha disminuït respecte l’any passat, tot i que la tarda de pluja de dijous va amenaçar la jornada i va provocar que molts compradors no sortissin a adquirir llibres.
Els productes destinats als més joves també han tingut presència en aquesta jornada. L’associació cultural i15 ha ofert el llibre La llegenda d’en Robafaves i ha reeditat Les Santes amb lletra i música, que ja va tenir molt èxit en les dues edicions anteriors. Per la seva banda, el llibre Jordi Capgrós i les Bruixes de Burriac, amb una parada amb música i decorada per l’ocasió, han posat el to musical a la jornada.
-
Comentaris