Per què s'ha escollit una obra de teatre catalana com Morir a Bagdad?
Vam tenir la oportunitat de conèixer el projecte a Catalunya, a través del Gerent de la Fira de Teatre de Tàrrega. Jo, personalment la vaig veure en DVD, i tant a mi com als demés encarregats de la Fira de seguida ens va agradar la idea. Així que vam creure convenient de posar-la en pràctica amb gent d'aquí Ciudad Rodrigo, gent que es dedica professionalment o no professionalment al teatre, i ens vam posar en contacte amb Josep Rodri per tal d'arribar a un acord.
I què li va semblar l'obra (encara que no la veiés en viu)?
Doncs continuo dient que la idea està molt bé, molt ben aconseguida, així com el resultat. Dic el resultat, perquè ha estat un gran esforç per part de tots poder portar l'obra.
Esforç? Es refereix a l'idioma?
Exactament. Hem hagut de traduïr tots els textos al castellà, a més d'haver de trobar els trenta-set actors disposats a representar l'obra. Però hem comptat amb la sort de que Morir a Bagdad és una obra molt flexible, el tema fa que la gent s'impliqui profundament i creiem que el resultat serà positiu.
Es representa com a una obra més dins del programa oficial o se li fa un tractament especial pel fet d'haver-hi actors no professionals?
De fet, Morir a Bagdad no està dins la programació oficial de la Fira, sinó que s'organitzen una sèrie d'actes referents al món del teatre al marge. És el que anomenem en-off; però això no significa que es tracti d'una activitat independent de la Fira, sinó que és complementaria, més dedicada a la innovació, la joventut i l'experimentació teatral. Aquest any, per exemple, es farà una taula debat sobre el teatre, un festival dedicat al circ per la canalla, el qual hem titulat Divierteatro, i dos companyies més a part de la de Teatre per la Pau de Josep Rodri actuaran en aquest espai en-off.
De moment, Josep Rodri ha comentat que es tracta d'una de les actuacions més sol·licitades de la Fira. Creu que obtindrà l'èxit que l'any passat va soposar l'actuació de l'irlandès Denis Rafter en aquest espai complementari?
Si, és una de les més demandades. Intervé que els actors siguin d'aquí i familiars i amics els vulguin veure actuar, a més de l'interés del tema, és clar. De moment tenim dos actuacions programades, l'una el dia vint-i-cinc i l'altra el vint-i-sis d'Agost, però si fa falta en farem una altra, ja que sembla que s'ompliran ambdues.
En què consisteix la Fira?
La Fira és un lloc on s'exposen noves propostes teatrals i on els compradors i distribuidors van a la caça de les millors idees per representar als grans teatres l'any vinent. Però aquí a Ciudad Rodrigo intentem de que no es faci una compra i venda pura i dura, sinó que la Fira també acolleix al públic general i cuida l'entorn meticulosament, aprofitant cada racó que aquí en tenim molts de molt atractius- i cuidant-lo a l'extrem perquè les obres es representin amb qualitat, se'n representen només vint-i-dos, però molt ben cuidades.
Quins canvis destaca en la present edició?
Una mica el que volem cada any. Modernitzar el programa, de manera que només s'escolleixen obres de l'últim any. Així doncs, només es representaran projectes del 2003 i 04. I el nostre principal objectiu és traspassar fronteres, ampliar la participació a la resta d'Europa, en aquesta edició per exempe, ja hi participen companyies d'Alemanya, França, Finlàndia i Portugal, entre d'altres.
Des de quan exerceix el càrrec de directora de la Fira?
Des del començament de la Fira. De fet la vam crear perquè creiem que era una vergonya que Castella no comptés amb cap gran esdeveniment entorn el món del teatre. I mira, enguany ja és la sisena edició.
Comentaris