Elena Carrasco

Elena Carrasco Lopez

Veïna d Rocafonda i membre d'Esquerra Republicana

Rocafonda en positiu

Visita al centre St. Pau de Caritas i al Projecte Totes Plegades de la Vocalia de Dones de l’AAVV de Rocafonda.

Constantment surten noticies negatives del barri de Rocafonda, agressions, robatoris, batusses, drogoaddicció, inseguretat, incivísme.....i és part de la realitat del barri, una part de la que se’n parla i es fa ressò molta gent.

Hi ha una part que no es publica habitualment, son tots els esforços i accions positives que també s’estan fent al barri, i son desconeguts fora dels seus límits territorials. En posaré un exemple: el centre St. Pau de Caritas. En la mateixa línia el projecte Totes Plegades de la Vocalia de Dones i les escoles del barri que es mereixen un capítol a part.

Quan faig la visita al Centre St. Pau em reben dues de les responsables, la Maria i la Montse, elles són la cara visible, tot i que compten amb persones voluntàries, gràcies a les quals és possible fer les activitats que es fan al centre, atenent a persones adultes, joves i infants.

Des de l’inici, fa uns 40 anys, van començar a treballar en l’alfabetització de les persones que arribaven a Catalunya i vivien a prop de la parròquia, llavors en deien “els negres del Maresme”. Comencen per l‘alfabetització en castellà que la fan persones voluntàries, a mida que passen els anys arriben persones magrebines, les dones i també els fills. Cap a l’any 2000 el centre l’assumeix Caritas Diocesana de Barcelona i comencen a entrar professionals, oferint també un servei de assessorament legal en col·laboració amb el col·lectiu Ronda.

El centre s’adapta els temps, s’amplia l’horari d’atenció als matins i es comencen a fer tallers prelaborals i orientació a les famílies. Es fan cursos per millorar la capacitació de les persones, per aprendre a cosir a l’owerlok, cura de  la llar, cuidadores personals i perruqueria.

Es comença l’ensenyament del català, els infants que assisteixen a les activitats de reforç escolar ja son nascuts aquí la majoria, i tan ells com els seus pares necessiten entendre i relacionar-se en català amb l’escola. Assisteixen unes 40 per l’aprenentatge del català, unes 15 per castellà. Ara és un centre Socioeducatiu.

Als matins fan l’escola de mares, tractant diferents temes: de salut, aprenentatge i temes d’interès per a elles, son tallers i xerrades obertes.

A la tarda s’obre el Casal Obert on l’aprenentatge és important, però també és necessari treballar hàbits que  permetin millorar les competències de relació i convivència, els infants i joves que assisteixen venen adreçats des de les escoles, instituts o Benestar Social, fent l’acompanyament des de primària fins a acabar la secundaria. En l’espai d’acollida ofereixen berenars (subvencionats per entitats que promocionen els berenars saludables) i a continuació l’aula oberta. Per a que aquest espai funcioni reben un ajut de la Caixa pro infància que permet subvencionar els i les educadors/es, gestionats per la Fundació Pere Tarrés. Funcionen durant tot el curs i al juliol fan el Casal d’estiu i les colònies. Tot aquest treball és fa amb 83 infants i adolescents i amb les seves famílies.

El centre ha crescut i valora la seva obertura al barri, els cedeixen espais la Biblioteca Antoni Comas pels petits, els Cap grossos pels adolescents, i el centre cívic Can Noé, també els hi ha ofert col·laboració l’escola Rocafonda.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive