El Monestir de Montserrat ha inaugurat aquest dimarts la restauració del seu claustre neoromànic, obra de l'arquitecte mataroní Josep Puig i Cadafalch, i de l'atri de la Basílica de Santa Maria, el pati d'entrada al temple per on, cada any, passen més de 2 milions de turistes. Les obres, que s'han allargat durant 13 mesos, han costat 450.000 euros i han estat finançades íntegrament per la Diputació de Barcelona. En el cas del claustre –que no és visitable-, els treballs han consistit en eliminar les humitats, i substituir i restaurar les bigues de fusta afectades pels tèrmits. Pel que fa al paviment de l'atri, s'han eliminat les barreres arquitectòniques d'accés a la basílica amb la creació d'una rampa central sota els porxos de la planta baixa, i s'han substituït les peces de marbre que estaven en mal estat.
El claustre neoromànic del Monestir de Montserrat és obra de l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch, que va ser president de la Mancomunitat de Catalunya entre els anys 1917 i 1924, i del qual l'any 2017 es commemorava el 150è aniversari del seu naixement a Mataró i el centenari de la seva presa de possessió com a president de la Mancomunitat. Aquest claustre, que va ser construït el 1925, es troba situat a la part interior del monestir i no és visitable. Està format per dos pisos d'arcs de maó sostinguts per columnes de pedra que serveix de comunicació entre les diverses dependències del monestir.
L'arquitecte responsable de les obres, Josep Maria Sala, ha explicat que el 70% de les bigues estaven en mal estat, i ha dit que una de les principals dificultats ha estat la d'intentar fer les obres sense perjudicar la vida monàstica. Sala ha detallat que s'ha buscat una solució per reforçar les bigues i no haver-les de canviar, ja que era partidari de conservar l'obra de Puig i Cadafalch i també evitar entorpir la vida monàstica. "Els monjos passen per aquí tres cops al dia per anar fer els àpats, són gent tranquil·la i fer les obres era caòtic", ha explicat.
Comentaris