Miguel Guillén Burguillos

Quinze anys sense l'empresari Jaume Vilaseca

Aquest estiu s'han complert quinze anys de la mort de Jaume Vilaseca i Bertranpetit, mataroní d'adopció, empresari del tèxtil i promotor del Museu del Gènere de Punt. En moments com els que ens estan tocant viure, amb una crisi econòmica devastadora, crec que val la pena recordar la figura de persones com en Jaume Vilaseca, un exemple a seguir per molts empresaris de Mataró.

A Mataró vam començar a patir la crisi fa ja alguns anys, amb el tancament de nombroses fàbriques del tèxtil, la indústria que durant dècades va ser el motor productiu de la nostra ciutat. Només unes quantes empreses del ram van sobreviure, i una d'elles, Vilaseca S.A., avui continua funcionant a ple rendiment. No és la meva intenció convertir aquest modest escrit en un reclam comercial, però sí penso que aquesta empresa és un exemple de bona gestió. Anys enrere, tots ho sabem, apostar per l'economia productiva, la de tota la vida, no estava de moda. Semblava que es podien fer diners sense esforçar-se, sense produir, i que això mai no s'acabaria. Avui, això s'ha acabat i l'Estat, els bancs i moltes famílies es troben amb un endeutament insostenible, impossible de retornar. La crisi financera internacional i l'esclat de la bombolla immobiliària s'han endut per endavant aquest model pel que, desgraciadament, moltes persones van apostar.

Tornant a Vilaseca, l'èxit de la seva empresa ha estat apostar sempre per l'economia productiva, aquesta que durant anys no estava de moda i que ara torna a estar en boca de molta gent. En el cas de Vilaseca, l'objectiu semblava ben senzill: fabricar roba interior i altres productes tèxtils d'alta qualitat i posar-los al mercat. La diferència amb altres empresaris ha estat, segons la meva opinió, la capacitat, primer de Jaume Vilaseca i després del seu fill Esteve, d'estar atents al mercat i, sobretot, a les millores tecnològiques: inversió en desenvolupament, que en diuen. I és que no hi havia fira europea de maquinària que no visités en Jaume Vilaseca, sempre atent a les darreres novetats. Reinvertir en la pròpia empresa, vaja.

El llegat de Vilaseca és molt important, i una de les seves passions, el Museu del Gènere de Punt, representarà per la nostra ciutat un reclam que no ens podríem permetre deixar escapar. Caldria, però, un article sencer per parlar d'aquest tema. Ara bé, si hem d'agrair a alguna persona que Mataró tingui un Museu del Gènere de Punt, aquesta persona no és altra que en Jaume Vilaseca.

Permeteu-me un apunt personal. El meu pare, fidel treballador de Vilaseca durant molts anys, recorda de tant en tant a en Jaume, i he de dir que mai no li he sentit una mala paraula sobre ell. Ben al contrari, tot han estat elogis. I és que, el tarannà d'una persona també fa el tarannà de la seva empresa. I en Jaume Vilaseca, avui, penso que mereix ser recordat, pel seu llegat i per tot el que la seva figura com empresari pot ensenyar en moments com l'actual.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive