Des del gener de 2012 en que va començar a treballar el Govern de Mariano Rajoy ha dut a terme un gran nombre de reformes, moltes d'elles obligat per la crisi i per les exigències europees, però d'altres per la imperiosa necessitat de modernitzar unes administracions anquilosades i que continuaven actuant com si la crisi no fos amb elles.
Entomar l'agenda Reformista ha suposat un desgast en popularitat i vots important, però no es podia continuar amb la paràlisi dels anys anteriors, o prenent mesures menys impopulars que encara haguessin engrandit més els problemes, però segurament estaríem parlant d'un País intervingut per la troika amb centenars de milers de treballadors públics menys i perdent encara més Estat del Benestar, cal no perdre de vista el que ha succeït a Grècia, Portugal o Irlanda.
Amb aquest context arriba la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de les Administracions Locals, LRSAL, una llei amb una forta contestació del món municipal, ningú vol perdre parcel·lés de poder i entre aquest ningú hi ha els Ajuntaments. Però un cop més caldria no perdre la perspectiva; algú es pot oposar a posar per fi límits als sous dels Alcaldes i Regidors? I així evitar que hi hagi alcaldes que cobrin com o més que el propi President del Govern. Algú pot defensar que continuïn existint empreses semi-municipals com PUMSA, quan porten anys en pèrdues i són un llast per les pròpies finances municipals? Algú pot entendre que es legisli sobre la Dependència donant totes les responsabilitats als municipis però sense la dotació econòmica necessària per desenvolupar-la?
Però amb tot, el cas més flagrant és el de les competències impròpies. A Mataró en tenim algun exemple sagnant, de què ens serveix mantenir l'IES Miquel Biada de titularitat municipal? Quan la competència es autonòmica i la despesa hauria d'ésser del tot de la Generalitat, o de què ens serveix desenvolupar accions de Promoció Econòmica en les que s'han invertit milions d'euros quan tenim la taxa d'atur més alta de les ciutats grans de Catalunya.
El sumum dels despropòsits polítics és que aquells que han governat durant dècades, en tot cas més que cap altre partit, tant a España com a Catalunya es queixin, si aquesta llei es tan dolenta, per què ells no han fet res des de la instauració de la democràcia per tal de dotar als ajuntaments d'un marc de competències clar i amb el finançament adequat. Cal un cop més no perdre la perspectiva, España ha tingut governs d'esquerres durant 21 dels últims 35 anys, CiU ha condicionat molts governs de l'Estat i a la Generalitat mai ha governat el Partit Popular, així doncs, i en tot cas ells serien culpables per omissió.
I el paroxisme total, és aplicar la llei per aprovar uns pressupostos als que el Ple no ha donat suport acollint-se a una Llei que s'acabava de recórrer al Constitucional, que curiosament, per això si que és útil. Per cert cal dir que la mateixa llei ha servit per que PUMSA deixi de ser una administració paral·lela i ara sigui l'Ajuntament el responsable directe de la mateixa.
Tot aquest debat em recorda la dita de que Qui no fa res no s'equivoca mai
Comentaris