En Sergio Laniado és un dels artistes artesans més coneguts de Mataró. Deixeble de referents com Raül Capitani o de Josep Cardona ‘Nona’, és d’aquest darrer de qui va aprendre a treballar en cartró pedra. De les seves mans han sortit gegants, figures i carotes sense les quals no es poden entendre els darrers lustres de cultura a Mataró. Fa 18 anys que va obrir La Closka i no l’havia hagut de tancar tant temps com ara, obligat pel confinament. Aquest període ha estat l’estímul de l’exposició "Enfasat" que presenta a l’Espai Capgròs. Són set obres de grans dimensions que, segons Lainado, volen “retratar un moment únic en què tot va quedar aturat, en el llimb, sens dubte un moment únic”.
El confinament ha estat per l’artista “un temps en què tots els dies eren iguals, en què tot el que importava o fèiem abans passar a un segon pla per un virus i un govern que ens van confinar, que ens van tancar, que van fer que tots els valors que teníem anessin en orris”. Per aquest motiu els primers quadres, en ordre cronològic, d’Enfasat poden sorprendre ja que Laniado acostuma a treballar amb colors intensos i festius. El llimb del confinament pren cos de dibuixos més simples, colors aquarel·lats, un estil menys concret o més diàfan. El fruit de la inspiració durant aquelles primeres setmanes de reclusió.
Els diferents estats d’ànim de les setmanes de tancament també es plasmen a l’exposició, que acaba amb quadres que recuperen color i vitalitat. N’hi ha dos relacionats amb Sant Jordi: “agradaran perquè són molt mataronins i un d’ells és la Fogonada, on torno als colors i a la foscor intensa” després d’unes primeres setmanes d’estil “més eteri”.
L’exposició a Capgròs és la darrera de Laniado, format en Belles Arts a Buenos Aires i que havia exposat a la capital argentina i a Haifa, a Israel abans d’arribar a Mataró on es va establir i va acabar creant el seu propi taller. En aquesta ocasió decanta l’escultura per plasmar amb diferents tècniques de pintura el període que marcarà per sempre aquest 2020.
Comentaris