La Lara Sànchez és, probablement, la dibuixant amb un estil més únic i inconfusible de Mataró. I aquestes Santes són unes Santes especials per la Lara que fa el seu particular doblet i signa un nou llibre il·lustrat 'El casc d'en Robafaves' i també és l'autora de l'estampa de les Santes que es distribueix cada any en el marc de la Missa de les Santes.
Lara Sánchez és una destacada dibuixant i ninotaire de Mataró, coneguda pel seu estil únic i creatiu que combina una gran habilitat tècnica amb una perspectiva humorística i crítica. Amb una trajectòria que abasta diversos àmbits de la il·lustració, des de còmics fins a caricatures polítiques, Lara ha aconseguit captivar el públic amb la seva capacitat per retratar la realitat de manera lúcida i divertida. A més de la seva feina com a artista, també ha participat activament en la comunitat cultural de Mataró.
El nou llibre 'El casc d'en Robafaves'
Lara Sànchez publica el seu segon llibre que ha escrit i també dibuixat, un conte infantil divertit i ben mataroní en el decurs del qual en Robafaves ha perdut el seu casc identificatiu. La resta de personatges i figures de Les Santes ajuden el gegant a buscar-lo i, pel camí, ell es va vestint i engalanant de manera ben ocurrent. Lara Sànchez hi aplica el seu humor i estil característics per a un conte que ha d'anar directe a l'estanteria de Festa Major que tenen moltes famílies mataronines.
- 'El Casc d'en Robafaves' es va presentar dimecres 10 a Buc de Llibres a les 17.30h.
- La setmana vinent serà el torn de la presentació a Abacus Mataró: dimecres dia 17, a les 19h.
L'estampa més original
La parròquia de Santa Maria distribueix, des de fa anys, a manera de recordatori i d’agraïment, una estampa amb les imatges de Juliana i de Semproniana a totes les persones que assisteixen a la Missa de les Santes i també a aquelles que formen part de l’Associació de Devots de les Santes, entitat que contribueix a les despeses del culte a les patrones i de la interpretació de la «Missa de Glòria» de mossèn Manuel Blanch i Puig (1827-1883), que té lloc cada 27 de juliol. Amb aquesta finalitat, cada any la parròquia sol·licita la realització de l’estampa a un artista mataroní, perquè aporti, gratuïtament i voluntària, el seu esguard creatiu a una llarga tradició iconogràfica de la figura de les dues verges i màrtirs.
Aquest 2024 s’ha encarregat a la jove artista Lara Sànchez, que ha pintat una aquarel·la amb Juliana i Semproniana compartint protagonisme amb la basílica de Santa Maria. Per a Lara Sànchez, aquest encàrrec ha estat tot un repte, que ha enfrontat “amb molt de respecte”. Conscient que el seu estil més aviat còmic i desenfadat podia xocar amb el que se li demanava, va tenir ben clar que havia de mantenir el seu estil però, alhora, transmetre clarament el missatge encomanat. Va fer diferents esbossos, fins que es va dir: “Lara, no hi pensis tant i dibuixa”.
I el resultat han estat dues nenes felices (els ulls tancats per a la Lara signifiquen la felicitat màxima, la pau assolida), jugant a Santa Maria. Les noietes van descalces, vestides de manera senzilla; però són diferents: pentinat diferent, gestualitat diferent... Tanmateix, comparteixen un somriure beatífic, els ulls tancats i unes corones fetes de flors i de fulles. (Val a dir que les fulles verdes poden recordar les de la mata de l’escut de Mataró i les ratlles vermelles de les flors, tan definides, podrien fer pensar vagament en la creu de la bandera de Mataró.)
La Lara volia que el dibuix respirés, i per això el cel és totalment blanc; però sobretot que inspirés tendresa. I, com no podia ser altrament, que hi hagués alguna tireta, marca de la casa, que, juntament amb la signatura, identifica les obres d’aquesta artista. El revers de la il·lustració és un text de 1786, de l’Arxiu del Rector que hi ha al Museu Arxiu de Santa Maria, que parla de la benedicció de les campanes Semproniana i Juliana, molt apropiat per a aquest any, que s’han restaurat.
Comentaris (1)