La Fogonada, el correfoc amb el que acaba cada any la celebració de Sant Jordi a Mataró, viu en les places Gran, de Santa Maria i de l’Ajuntament els seus tres moments culminants, els coneguts com voltafocs. Se sent per megafonia “que comenci el voltafoc” i al so d’una melodia amb ressons màgics les places s’omplen d’espurnes, es tornen totes de color carabassa i inicien un moviment circular realment hipnòtic. Aquest any, com a novetat, s’obre a la ciutadania la possibilitat d’esdevenir protagonista d’aquests voltafocs.
- La Colla del Drac de Mataró i la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró obre la participació ciutadana a aquest acte emblemàtic del programa del Sant Jordi mataroní.
- Les preinscripcions es poden fer del 15 de gener a l’11 de febrer.
Què vol dir fer de foguer?
Els foguers són els que, a banda del Drac i les Diablesses, posen el foc a la Fogonada. Dansen a ritme de la música Fogonades, realitzant voltes en sentit contrari a les agulles del rellotge. Les Diablesses i els foguers ho fan amb un artifici pirotècnic anomenat “patum” a cada mà i el Drac balla encès amb el mateix tipus de petard.
- Els foguers són persones voluntàries que només surten a la Fogonada de Sant Jordi i la seva funció és dansar a les places durant els voltafocs amb una patum a cada mà.
- Fins al 2023 els foguers eren persones vinculades a la Colla del Drac de Mataró.
- Amb aquest nou procés obert a la ciutadania es busca incorporar 30 foguers nous que s’afegiran als 30 històrics.
- Les 30 noves incorporacions podran participar a La Fogonada dos anys (2024 i 2025).
Un procés propi
Per formar part de la llista, caldrà realitzar una preinscripció telemàtica al portal de Tràmits de l’Ajuntament de Mataró en el període previst a l’apartat “calendari del procés de preinscripció” i, alternativament, qui no disposi de mitjans per realitzar el tràmit per internet, podrà adreçar-se a qualsevol Oficina d’Atenció a la Ciutadania o trucar al 010 (o 807 11 70 10 si es truca des de fora de Mataró).
- El procediment estarà obert a totes les persones que siguin majors d’edat en el moment de realitzar el tràmit.
- En el cas d’haver-hi més persones inscrites que places a ocupar, es durà a terme un sorteig.
- L’any 2025, s’obrirà una altra convocatòria pública per renovar les 30 places ocupades pels foguers històrics.
Aquestes 30 noves incorporacions podran fer de foguers durant 2 anys (2025 i 2026). Cada any es renovaran 30 places per tal de garantir la formació d’aquests foguers, el bon funcionament i la seguretat de l’acte.
La incorporació definitiva com a foguer a la Fogonada de Sant Jordi 2024 quedarà supeditada a la valoració de les aptituds i capacitats necessàries per a la realització de la tasca encomanada a l’acte, que consistirà en l’obligació de realitzar la formació com a Consumidor Reconegut Expert (CRE) en la data que es proposi, superar la prova teòrica que acredita l’obtenció dels coneixements de la formació, i també superar una prova pràctica que demostri que la persona pot participar en un acte amb pirotècnia.
Comentaris (1)