Tres Tombs a Mataró
Tres Tombs a Mataró

Cugat Comas

Mataró suspèn la celebració tradicional dels Tres Tombs

L’Ajuntament de Mataró justifica la decisió amb dos arguments, el pressupostari i que la festa “no té arrelament actual” a la ciutat

Mataró no tornarà a celebrar els Tres Tombs. No ho farà a inicis del 2024 i mantindrà la decisió com a permanent fins a nou avís. L’Ajuntament ha decidit cancel·lar la tradicional desfilada de cavalls amb motiu de Sant Antoni Abat per motius econòmics en el marc del context d’ajust pressupostari i també pel que la regidora de Cultura Heidi Pérez considera “falta d’arrelament actual a la ciutat”. Les dues darreres edicions dels Tres Tombs es van fer a baix a mar, en lloc del seu recorregut tradicional pel Centre de Mataró.

Ja fa dies que els diferents actors implicats en la celebració dels Tres Tombs com ara els cavallers que hi desfilaven o la Germandat Antiga de Sant Antoni Abat són coneixedors de la decisió presa. L’Ajuntament de Mataró els hi va traslladar la decisió. La regidora de Cultura explica que “tenint en compte les dificultats pressupostàries de l’Ajuntament de Mataró i que ningú s’hi ha posat al capdavant de la festa, hem mirat el calendari festiu i hem decidit tallar amb l’esdeveniment amb menys arrelament a la nostra ciutat”.

10.000 euros per importar els cavalls i carruatges

L’Ajuntament, explica, invertia uns 10.000 euros en les darreres edicions dels Tres Tombs però ho feia pràcticament en solitari. Si històricament havien estat les persones amb cavalls de la rodalia el motor de la celebració, Heidi Pérez explica que això ha canviat molt. “L’Ajuntament ha estat organitzant els Tres Tombs però no hi ha hagut un arrelament, ni a nivell d’entitats ni de societat civil que l’hagi entomat. Al cap i a la fi el que fèiem era importar la festa d’un altre lloc, contractar cavalls i carruatges de fora per fer-los desfilar a Mataró”.

  • Sense Tres Tombs queda per veure si alguna parròquia organitza benediccions d’animals amb motiu de Sant Antoni Abat.
  • Igualment les pastisseries de Mataró decidiran per si pròpies si mantenen la ferradura, el tortell propi de la celebració.

Dues edicions a baix a mar


Els Tres Tombs es converteixen en la víctima de la primera retallada econòmica important a l’apartat de festes i cultura popular a la capital del Maresme després de dues edicions post-Covid desplaçades del Centre a baix a mar. L’Ajuntament va fer moure les tradicionals tres voltes del recorregut històric que més o menys s’havia anat seguint fins al Passeig del Callao, en el marc de la política descentralitzadora d’actes culturals que va impulsar-se el mandat passat. 

Tres Tombs 2023. Foto: M.Torrado
Tres Tombs 2023. Foto: M.Torrado

Mataró havia matingut els Tres Tombs de forma inalterable les darreres dècades fins a una suspensió l’any 2010, per manca de relleu al capdavant de la Germandat que els organitzava. El 2011 es va recuperar la celebració i el 2013, en una edició fora de dates (al maig), Mataró va acollir la Trobada Nacional dels Tres Tombs amb un recorregut ampliat i quasi similar al de la Cavalcada amb  120 carros i uns 300 animals. Va ser una de les grans apostes del llavors govern de CiU. 10 anys després d’aquella desfilada excepcional, Mataró diu adéu als Tres Tombs. Potser de forma definitiva. 

Arxivat a:

Comentaris (40)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive