Maquetes de tren
Maquetes de tren

Mataró celebra els 173 anys de l’arribada del tren

Fins al 31 d’octubre hi ha programades exposicions, conferències i activitats familiars a l'entorn del tren

Els actes per commemorar el 173è aniversari de la inauguració del primer ferrocarril de la península Ibèrica, que va tenir lloc el 28 d’octubre de 1848, contemplen diverses propostes entre conferències, debats, tallers i exposicions a Mataró.

A la biblioteca Pompeu Fabra hi haurà fins al 31 d’octubre una Mostra Documental que inclou un recull de llibres i documents, així com contes i àlbums il·lustrats.

El 23 d’octubre s’inauguren dues exposicions relacionades amb el tren a l’Ateneu; una de maquetes de modelisme ferroviari, organitzada pel Grup Ferroviari Mataró, en la que es podrà contemplar una gran maqueta situada sobre trenta cinc mòduls que reprodueix parcialment l’estació de Mataró i les vies del tren. També a l’Ateneu hi haurà una altra mostra que gira al voltant de ‘La innovació del ferrocarril’ i que estarà configurada en base a diferents plafons temàtics sobre el ferrocarril, la figura de Miquel Biada, l’ample de via o les estacions de tren. En aquest cas la mostra l’organitza el Cercle Històric Miquel Biada BCN-Mataró.

El programa per commemorar l’aniversari de la inauguració del primer tren de la península Ibèrica inclou també una conferència i una taula rodona, organitzades pel Cercle Històric Miquel Biada. La conferència “El tren i el mar, una relació d’amor odi” a càrrec de Xavier Nubiola se celebrarà a Ca l’Arenas i tractarà sobre l’efecte de les corrents marines, la importància de les rieres i el paper que juguen els espigons i els ports per mantenir la sorra a les platges i com això afecta la via del tren que passa pel litoral.

El 28 d’octubre i coincidint amb l’aniversari de l’arribada a Mataró del primer tren es farà la tradicional ofrena floral al monument de Miquel Biada. I al vespre a Ca l’Arenas tindrà lloc un debat sobre Rodalies i els nous reptes del servei.

L’últim cap de setmana del mes d’octubre es tancaran els actes commemoratius amb la ruta guiada “Miquel Biada, el primer ferrocarril”, un recorregut que permetrà visitar els escenaris relacionats amb la vida de Miquel Biada a la ciutat, aproximar-se a la seva època i a la revolució que va significar l’arribada del tren. Finalment el diumenge 31 d’octubre a Can Serra – Museu de Mataró els més petits podran participar en l’activitat “Pugem al tren xu-xu-à, xu-xu-à”, amb la que es vol donar a conèixer la figura de Miquel Biada i la seva obra que va revolucionar les comunicacions i que va donar un impuls al comerç i a la indústria, es farà una visita al Museu per introduir el personatge, s’explicarà un conte i finalment es realitzarà un taller de creativitat plàstica, en el qual els nens i nenes se’ls proposarà fer una postal del seu viatge imaginari o real amb tren entre les dues ciutats protagonistes: Mataró i Barcelona.

Arxivat a:

Comentaris (1)

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive