El 3 de 9 dels Capgrossos de Mataró a Vilafranca. Foto: ACN
El 3 de 9 dels Capgrossos de Mataró a Vilafranca. Foto: ACN

Uns grans Capgrossos reconquereixen el 3 de 9 tres anys després

Diada de Tots Sants per a la història dels castells amb el primer pilar de 9 amb folre, manilles i puntals coronat pels Castellers de Vilafranca

L’1 de novembre del 2022 passarà a la història dels castells com un dia gros, molt gros. La raó, que els Castellers de Vilafranca van coronar el primer pilar de 9 amb folre manilles i puntals, primer castell de la història amb quatre bases. Una animalada. Al seu costat, sempre fidels al seu propi fil narratiu, la peripècia dels Capgrossos també va ser assenyalada: la colla va superar-se a si mateixes i a tots els obstacles de l’any per descarregar el 3 de 9 amb folre. Tres anys i una pandèmia després, el blau torna a ser color de colla de nou.

La plaça més castellera’ ha de donar un extra, sigui de motivació o de forces, però ha de donar alguna cosa difícil de descriure que en justifiqui l’idil·li que hi tenen els Capgrossos. La plaça i la diada de Tots Sants a Vilafranca és l’amulet, el lloc i el dia que històricament s’han escrit les millors gestes d’una colla mataronina que s’ha passat mesos de temporada treballant i maldant per arribar a on va plantar bandera a la segona ronda. Abans havia signat un bon 5 de 8, la tercera catedral del curs. Però la bomba tenia data de segon torn. I a la primera van enlairar un senyor 3 de 9 amb folre.

Sense estar parat ni presentar la millor mida per sota, el primer castell de nou pisos en tres anys no ho va semblar pas. Es movia com la cama nerviosa del qui està nerviós però seguia assegut a lloc, com educat, sabent en tot moment què convenia. El públic entès el va aplaudir sonorament i la colla va completar-lo desfermanet una mena d’eufòria alliberadora just després. Són hores, dies i setmanes de feina que desembocaven en el castell. Va sonar el Bequetero, òbviament.

 

Els Capgrossos van tancar amb un 4 de 8 que, tant diumenge a Girona com a Tots Sants dimarts va mostrar la seva millor cara. La colla acomiada temporada aquest diumenge, amb tots els galons d’una diada grossa a la plaça de l’Ajuntament. La Diada Mariona Galindo Lora (11.30h) pot veure un o fins i tot dos castells de nou dels blaus. Com canvien les coses!

El pilar de 9 amb folre, manilles i puntals dels Castellers de Vilafranca. Foto: ACN

El pilar de 9 amb folre, manilles i puntals dels Castellers de Vilafranca. Foto: ACN

Un pilar de 9 per a la glòria

Òbviament en cap crònica que no sigui feta al Maresme hi haurà res d’ahir que no passi pel pilar de 9. Els Castellers de Vilafranca no només es van carregar un dels dics de contenció del món dels castells, una de les fronteres, un dels límits. És que a més ho van fer carregant-lo a la segona, de forma portentosa. Eren les 3 de la tarda i ja havien fet un 3 de 10 carregat després d’un de desmuntat, una torre de 9 batalladíssima i un primer peu ensorrat de pilar de 9. Només ells són capaços de fer el que van fer, de dins del peu fins a l’anxaneta. El castell més alt de la història. Carregat i amb possibilitats de descàrrega. Una exhalació. Ítaca. La glòria. 

Diada de Tots Sants - Vilafranca del Penedès - 1 de novembre 2022

 • Capgrossos de Mataró: 5de8, 3de9f, 4de8
 • Castellers de Vilafranca: (id)3de10fm, 3de10fm, tde9fm, pde9fmp(c)
 • Xiquets de Tarragona: (id)5de8, 5de8, 3de9f(c), (id)4de8, 4de8

Propera diada: Diada Mariona Galindo Lora

 • Diumenge 6 de novembre
 • 11.30h a la plaça de l’Ajuntament de Mataró
 • Amb: Castellers de Lleida, Castellers de Sants i Moixiganguers d’Igualada.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
 • Capgròs Comunicació, SL
 • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
 • Telèfon: 93 312 73 53
 • info@capgroscomunicacio.com
 • redaccio@capgros.com
 • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive