Quin rendiment es pot treure del patrimoni immobiliari municipal en desús? A Mataró hi ha un grapat d’edificis que són propietat de l’Ajuntament florint-se per la manca d’activitat, i de retruc deteriorant-se. El govern, davant les dificultats pel seu manteniment o per fer-lo rendible per manca de recursos públics, creu que una oportunitat pot ser cedir-lo a agents privats perquè en facin ús a canvi d’un lloguer. El primer cas ha estat la caseta del Parc Forestal, en la posada en marxa d’un bosc vertical. Ara la intenció és encarar el tema de l’antic parvulari de l’escola Menéndez i Pelayo, al carrer Prat de la Riba, ja que ha rebut ofertes d’agents privats. El Ple d’abril, celebrat ahir dijous, hi va donar suport amb un estret marge: vots favorables de PP i PxC i els vots contraris del PSC, ICV i la CUP. Bona part de l’oposició s’hi oposa perquè considera que edificis públics com aquests haurien de ser gestionats directament des del consistori.
“No vull convertir aquest tema en una guerra política, sinó obrir el debat sobre què fem amb el nostre patrimoni”, explica el regidor d’Administració i Atenció Ciutadana, Ramon Reixach. Ho afirma després que el grup municipal del PSC li hagi comunicat que no donarà suport a la seva aposta per cedir a un privat l’ús de l’antic parvulari. “Llavors alternativa és mantenir-lo tancat i que es vagi deteriorant, perquè no tenim recursos per fer-hi cap activitat”, resol Reixach. El govern reitera que el poc marge que dóna el nostre* pressupost es destina de manera gairebé íntegra a despesa social i a pagar el deute contret per l’Ajuntament, i que per tant no queden diners per promoure altres activitats. “Tothom té idees per dur a terme a immobles com l’antic parvulari, tothom és capaç de fer la carta als reis, però que em diguin qui ho pagarà”, lamenta.
Vuit anys tancat
El parvulari del Menéndez Pelayo va tancar portes el 2006 Per tant, fa gairebé 8 anys que l’immoble de la cruïlla de Prat de la Riba amb Alarcón està tancat. Emprenedors de l’àmbit educatiu s’han interessat en l’immoble, de dues plantes i 285m2. Per donar-hi resposta, el govern treurà una concessió demanial, en forma de concurs públic d’adjudicació a una empresa privada perquè faci ús de l’edifici en un període determinat de temps, i a canvi d’un cànon o lloguer. L’edifici necessita ser rehabilitat, i cal instal·lar-hi un ascensor si es vol obrir al públic la segona planta. El consistori donarà una carència de cinc anys a l’adjudicatari perquè fes aquesta rehabilitació, i a partir de llavors cobrar-li un lloguer de preu de mercat fins a l’acabament de la concessió, al cap d’uns 15 anys. Una altra condició sine qua non per optar al concurs serà que l’edifici es destinés a usos educatius, per exemple escola d’adults, d’idiomes o d’arts plàstiques.
“Amb la fórmula de la concessió demanial dones sortida a un patrimoni pel qual no tens recursos per promoure-hi activitat des de l’administració”, insisteix el regidor d’Administració i Atenció Ciutadana, que apunta que “evidentment” el promotor privat trauria un benefici de l’ús d’aquest edifici municipal. “Però què té de dolent que un privat rebi una concessió demanial si amb ella es guanya la vida, ens passa un cànon, deixa l’edifici rehabilitat i la seva activitat pot generar llocs de treball?” recalca.
Privatització d’un espai públic
El principal grup de l’oposició, el PSC, no ho veu tant positiu. “No estem d’acord amb la privatització d’un espai públic” resol el cap del grup del PSC, Joan Antoni Baron. La seva aposta per al parvulari és convertir-lo en “la casa del català”, seu del Consorci de Normalització Lingüística i de diversos serveis lingüístics, aules i espais de dinamització cultural, sumant-se d’aquesta manera al pol d’equipaments d’aquest sectora.“Volem que se’n faci un ús per a la ciutat, la proposta que fa el govern no ens sembla bona i per això ens hi oposem”, afirma. Davant l’argument que el consistori no té diners per realitzar-hi cap activitat, el portaveu socialista s’hi mostra en desacord. “Per a l’Espai Gatassa sí que van aparèixer els diners”, destaca, per afegir que “diuen que no tenen diners només per allò que no els interessa”.
En el ple d’ahir dijous, ICV-EUiA es va mostrar preocupada pel “poc interès del govern en donar un servei públic a espais amb valor patrimonial” com el Parvulari, en paraules de la regidora Conxita Calvo. “Hi ha moltes necessitats de caire educatiu a la ciutat pendents de cobrir”, va afegir. Des de la CUP, Xavier Safont-Tria va assegurar que “cal dir prou a la política privatitzadora de serveis i espais públics de CiU”.
-
Edificis municipals buits
El debat sobre els usos de l’antic parvulari és important perquè pot marcar un precedent per a altres immobles de propietat municipal actualment buits i tapiats, pendents que algú hi trobi una activitat. En aquest llistat s’inclouen edificis que s’han d’enderrocar, que necessiten reformes o bé que simplement no estan ocupats.
-Antiga Nau Vapor Gordils del carrer Sant Agustí, 2142 m2 (tapiat)
-Masia ca l’Isidre, 260 m2, (tapiat)
-Masia Cal Sidro de la Bomba, 250 m2, (tapiat)
-Casa al Caminet de les Vinyes 3, 56 m2, (tapiat)
-Bar i local dels exàmens del carnet de conduir, 503 m2, (tapiat)
-Edifici C/ Muntanya, 581 m2, (per enderrocar)
-Centre acollida del C/Sant Simó, 390 m2 aprox., (per reformar i instal·lar-hi ascensors)
-Antic parvulari Menendez Pelayo, 285 m2, (per reformar i instal·lar-hi ascensors)
-Can Fullerachs ( Can Vendrell), 310 m2, del carrer d'en Pujol (Excavacions arqueològiques. Tapiat)
-Antiga Escola Angeleta Ferrer 1155 m2 (edificis amb greus problemes estructurals).
-Bon Recés, 324 m2, (tapiat)
-Dos locals al carrer Nàpols i a President Companys. (tancats)
El parvulari de l'antiga escola, avui en desús
Comentaris