Una operària restaurant una imatge de la capella.
Una operària restaurant una imatge de la capella.

J. S.

PUMSA rehabilita la façana i la capella de l’Hospital de Sant Jaume

S'hi destinaran més de 203.000 euros, derivats de l'1% del pressupost que dedica a rehabilitar el patrimoni cultural de la ciutat

L'empresa municipal PUMSA destinarà més de 203.000 euros a la rehabilitació de la capella i la façana de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, propietat de la Fundació Hospital. Els treballs a la capella van començar a finals de la setmana passada i la rehabilitació de la façana s'iniciarà després de l'estiu. Els diners surten de l'1% del pressupost que dedica a rehabilitar el patrimoni cultural de la ciutat i promoure activitats culturals.

La rehabilitació de la capella és una de les prioritats de la Fundació Hospital per d'augmentar els usos d'aquest espai, combinant activitats religioses i laiques. La capella, per tant, també farà la funció de sala d'actes de la Fundació Hospital, oferint un espai més ampli.

La capella de l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena data del segle XVIII, però ha sofert diverses rehabilitacions i modificacions des de l'any 1939. Les obres contemplen la renovació i restauració de l'altar major de la capella, la rehabilitació de totes les obres d'art que es troben en el recinte de l'altar i la restauració de la barana del cor.

L'objectiu principal de l'actuació és destacar l'altar major de la capella com a element principal del recinte. A més, s'habilitarà un espai davant l'altar on es podran celebrar actes litúrgics, però que també s'utilitzarà com a espai polivalent on s'acullin tot tipus d'actes d'interès social.

Per aconseguir-ho, caldrà modificar el disseny i la posició de l'altar, que es situarà més al fons respecte de la posició central que ocupava fins ara. Altres actuacions previstes són la renovació del paviment i els graons del presbiteri utilitzant marbre de la mateixa qualitat que l'existent. L'empresa encarregada d'aquesta part de les obres és Construccions Miquel Anglada.

La imatge de Sant Jaume i la barana del cor
Una part important del projecte consisteix en la restauració de totes les obres d'art situades al recinte de l'altar de la capella. Entre elles, destaca la imatge de Sant Jaume, obra de l'escultor mataroní Damià Campeny i que ocupa la part migdia de la capella. Sota la imatge es situarà el sagrari, a la part baixa del qual s'instal·larà el relleu de l'Agnus Dei, que actualment es troba a la zona inferior de l'altar.

La tribuna i la porta vidriera que dóna accés al claustre també seran objecte de la restauració artística. A més, el projecte durà a terme la rehabilitació a l'origen de la barana del cor de la capella, feta de gelosia de fusta, i que data del segle XVIII. L'empresa que s'encarregarà de la rehabilitació de les obres d'art serà Ideart.

El projecte també preveu la renovació de les instal·lacions elèctriques i de megafonia del presbiteri, i tindrà en compte el possible emplaçament d'equipaments de telecomunicacions. El pressupost destinat a la rehabilització de la capella és de 67.567 euros, i està previst que les obres estiguin acabades abans del 25 de juliol, coincidint amb el dia de Sant Jaume. PUMSA ha delegat la gestió i seguiment d'aquesta actuació a Prohabitatge i l'arquitecte tècnic Manuel Salicrú porta a terme el projecte. Les misses que fins ara s'oferien els diumenges a la capella tindran lloc provisionalment, mentre durin les obres, a una sala del propi Hospital.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive