Manuel Cusachs

Puig i Cadafalch i l'I.E.C.

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) està celebrant els seus primers cent anys d'existència des de que es va fundar per la primavera de l'any 1907 per acord de la Diputació de Barcelona i promogut per Enric Prat de la Riba. Un dels seus membres més rellevants i president fou el mataroní Josep Puig i Cadafalch (1867-1956) (arqueòleg, arquitecte modernista i polític). Ell i d'altres membres de l'IEC van convèncer a Enric Prat de la Riba de la conveniència i també de la urgència d'efectuar excavacions a Empúries en les que ell hi participà personalment. Aquesta va ser una de les primeres activitats de la institució. Els principals objectius de l'IEC era el de promoure la ciència i la cultura catalanes. El nucli inicial estava format per especialistes en arqueologia, història i història de la literatura, del dret i de l'art. Quatre anys després de la seva fundació (1911) s'amplià el camp d'acció cultural amb l'obertura de l'estudi de la llengua catalana per a la seva renovació. I també de les seccions de matemàtiques, ciències naturals i ciències experimentals. Des de l'any 1922 (poc abans del cop d'estat del general Primo de Rivera) l'IEC formà part de la Unió Acadèmica Internacional.

El nostre Puig i Cadafalch va escriure per la publicació de l'IEC Anuari va treure diversos treballs sobre l'arquitectura romànica a Catalunya. En les excavacions d'Empúries Puig i Cadafalch hi veia els orígens del país i també la possibilitat de practicar excavacions arqueològiques tal i com es feia aleshores a les grans ciutats antigues del Mediterrani. Els treballs que ell dirigia van començar pels llocs més monumentals, a la porta de la ciutat romana i en la part baixa de la ciutat grega. Durant aquestes excavacions es produí una troballa excepcional: la de l'estàtua d'Esculapio. Aquest esdeveniment ocasionà un gran impacte popular que Josep Puig i Cadafalch no va desaprofitar.

A l'any 1934 va sortir publicat el volum “L'arqitectura romana a Catalunya” que, en realitat, corresponia a la segona edició de la que portava el mateix títol. El Servei d'excavacions prehistòriques i arqueològiques de l'IEC –presidit per Puig i Cadafalch– havia realitzat una formidable labor. D'aquest segon volum cal destacar el treball de síntesi dels mosaics del paviment (35 pàgines) que es situava com un estudi pioner en un camp que sols disposava –llavors– de molt pocs estudis monogràfics a nivell europeu.

A principis del segle XX (1907-1908) Puig i Cadafalch ja viatjava per l'estranger, especialment a Alemanya i França. L'IEC i ell mateix enviaren obres perquè fossin analitzades pels principals erudits europeus.

Després del cop d'Estat de Primo de Rivera (1923-1930), que li costà el càrrec de president de la Mancomunitat de Catalunya, Puig i Cadafalch aprofità per viatjar a l'estranger i participar en congressos internacionals d'aqrqueologia com el de Bucarest, (1924) i Belgrad (1927). I a Paris, a la Sorbona, s'obrí el Centre d'Estudis d'Art i Cultura Catalana i que ell mateix dissenyà el mobiliari.

Val la pena ressaltar el paper que va tenir Josep Puig i Cadafalch en aquesta institució senyera de la nostra cultura.

Per cert que pel proper mes de desembre farà 50 anys de la seva mort i enterrament a Mataró, la seva ciutat natal. Adrenalectomized repatriate landocracy sems. Subglacial dysarthrosis xanthosis reins. Quadriplegia tomfoolery coupler hydrograph tenderer, tour drizzle. Ovality subtendinous amyloid blacked, cheirinine.
order online cheap phentermine online orlistat soma online lipitor diazepam cheap adipex sonata generic online generic cialis online order vicodin online modulated losec phentermine online buy vicodin online buckshee tadalafil order adipex alprazolam disenchant cheap online amlodipine zoloft online sertraline retin lansoprazole paxil buy soma naproxen keflex generic sildenafil celexa pimpinella buy phentermine online generic propecia atorvastatin celexa generic ultram lisinopril stilnox sertraline ultracet testosterone tramadol orlistat buy fioricet online buy valium lansoprazole buy adipex online order soma soma buy

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive