Un projecte ambiciós i novedós per aprendre la llengua catalana, i una finestra oberta al món per entendre millor la cultura del nostre país. Així va definir el portal web Parla.cat la seva directora, Antònia Serena, en la presentació que va tenir lloc ahir dilluns, dia 1, a la biblioteca Pompeu Fabra. Serena va desgranar davant d’un nombrós públic les característiques d’aquesta “eina d’aprenentatge virtual”, impulsada pel departament de Política Lingüística de la Generalitat, que ofereix cursos lliures i gratuïts, o bé amb tutors (en aquest cas, de pagament) a través d’Internet. “L’objectiu final és que l’alumne pugui usar la llengua catalana en contextos reals”, va explica Serena, que va estar acompanyada per l’alcalde, Joan Antoni Baron; el president del Consell del Centre de Normalització Lingüística del Maresme, Francesc Teixidó; i el secretari de política Lingüística de la Generalitat, Bernat Joan.
Parla.cat vol treure el màxim profit de les tecnologies de la informació i la comunicació, per la qual cosa inclou eines per promoure la interacció entre l’alumnat, com el fòrum, la bústiad e correu o el xat, i incorpora eines de veu per practicar l’expressió oral i la pronuncia. Les instruccions d’ús i alguns dels continguts del nivell més bàsic es presenten en català, castellà, anglès, francès i alemany, de cara a que “totes les persones, siguin d’on siguin, pugin aprendre el català”, tal i com va dir Serena. A més de constituir-se com una plataforma per a la vehiculació de cursos de llengua, Parla.cat també conté recursos i eines adreçades a tota la comunitat docent, per poder treballar amb els seus alumnes coneixements de la llengua i la cultura catalana. S’ofereixen quatre nivells d’aprenentatge: bàsic, elemental, intermedi i suficiència, cadascun dels quals dividits en tres cursos que requereixen una dedicació d’unes 45 hores.
Bernat Joan va recordar als assistents que el coneixement del català “et posa en igualtat de condicions per accedir a la vida pública”. En aquest sentit, va apuntar que parla.cat és un instrument per “facilitar l’aprenentatge de la llengua”, que s’adapta als nous models educatius que no se cenyeixen tan sols a la imatge tradicional d’una aula amb un professor. Teixidó, per la seva banda, va assegurar que el coneixement del català és important “per aconseguir la cohesió social que tant ens preocupa tots”, mentre que Baron va cloure l’acte afirmant que la llengua és “el denominador comú que ens relliga com a poble i que ens fa a tots iguals”. L’alcalde va fer una aferrissada defensa del model d’immersió lingüística a les escoles, i va assegurar que cal garantir “el dret universal a l’accés al coneixement de la llengua catalana”.
Un moment de la presentació
Comentaris