El futur de la Televisió Digital Terrestre (TDT) al Maresme, comarca pionera en la implantació d'aquesta tecnologia a tot Catalunya, s'ha sotmès a debat. El Consell Comarcal del Maresme va organitzar ahir divendres dia 22 unes jornades de treball de cara a analitzar quines seran les conseqüències del desplegament de la TDT, les expectatives que ha generat i com afectarà aquest nou model comunicatiu als mitjans que es dediquen a la informació de proximitat, és a dir, les televisions locals i comarcals.
La jornada, moderada pel periodista maresmenc i president de Lavinia TC, Antoni Esteve, s'ha inaugurat amb la intervenció del director general de Mitjans i Serveis de Difusió Audiovisuals de la Generalitat, Santiago Ramentol, i que ha donat pas a les dues taules rodones de l'acte. La primera, Present i futur de les televisions locals del Maresme ha comptat amb la participació de Lluis Lligonya, director de Televisió de Mataró, Ester Alonso, directora general de Maresme Televisió i Jordi Bota, director de Televisió Calella.
Entre els principals punts de debat, ha destacat la discussió sobre el finançament i la viabilitat econòmica de la instauració del model digital. L'alt preu que demana l'empresa TRADIA per a la distribució del senyal de televisió digital al Maresme provoca que alguns dels agents que participen en tot aquest procés considerin que els costos son inassumibles tant pel sector privat com pel sector públic local, a l'espera d'algun determinat tipus d'ajuda provinent de la Generalitat.
La necessitat d'una televisió d'abast comarcal també s'ha posat en qüestió. Les característiques especials de la comarca, amb dos territoris força diferenciats (l'Alt i el Baix Maresme) i una concentració de població menys elevada que altres territoris de Catalunya, generen un cert escepticisme a l'hora de pensar si, tal com han exposat alguns ponents, la informació local de Tordera pot arribar a interessar a l'audiència d'El Masnou, i viceversa.
Mataró, amb voluntat capdavantera
La segona i última taula rodona de la jornada, "Expectatives municipals en la nova televisió digital terrestre", ha reunit a representants dels ajuntaments de Mataró, Calella, Premià de Mar, Arenys de Munt i Sant Andreu de Llavaneres.
La primera Tinenta d'Alcalde de Mataró, Pilar González-Agàpito, ha manifestat la voluntat de la capital del Maresme d'encapçalar el treball conjunt de les ciutats del Maresme per portar a terme el canal públic comarcal de TDT, que ha d'entrar en vigor l'any 2008; un canal que serà per compartir amb tothom però en el qual Mataró vol prendre una posició capdavantera.
Pilar González ha exposat les raons per les quals Mataró vol liderar aquest projecte. En primer lloc, la creació de la seu del Tecnocampus, prevista pel 2006, que servirà, entre altres funcions, d'espai de producció de programes i continguts audiovisuals. Això permetria a la ciutat disposar de nous sectors productius, quelcom que Mataró necessita després de la crisis del tèxtil.
A més, la primera Tinenta d'Alcalde ha recordat que, a partir de l'any que ve, l'Escola Universitaria Politècnica de Mataró (EUPMT) posarà a la disposició dels seus alumnes un nou graduat en mitjans audiovisuals. Pilar González ha afirmat que el nou canal seria ideal per donar resposta a la sortida professional d'aquells que es decideixin per aquesta branca d'estudis.
Comentaris