El president d'Òmnium Cultural, Jordi Porta, va explicar quins son els reptes actuals de la llengua catalana en la conferència pronunciada ahir en la inauguració del curs de les Aules Sènior. Porta va començar la conferència reflexionant sobre el significat de la paraula cultura i oferint una definició, al seu parer, de que vol dir ser una persona culta: "Ser capaç d'entrendre el món que ens envolta, teni capacitat per expressar sentiments i emocions i reconèixer les exigències morals en les relacions i la participació democràtica". Segons el president d'Òmnium Cultural, actualment l'excés d'informació dificulta la compresió del món. No és el mateix conèixer que pensar. Hem de passar de la societat del coneixement a la societat del pensament, va dir. I en aquest procés també és important, segons Porta, la sensibilitat estètica.
Porta va proseguir el seu discurs reflexionant sobre el sentit de parlar de cultures i com la llengua, més que un mitjà de comunicació, és una manera de copsar el món. Per aquest motiu, va afirmar Porta, s'ha de defensar perquè no desaparegui. Per això, s'han de superar tres reptes: incrementar el seu ús entre els ciutadans, garantir la unitat entre tots els seus parlants i aconseguir-ne el reconeixement exterior.
El president d'Òmnium Cultural va advertir del perill que suposa per la llengua catalana que es vagi perdent el seu ús, i va apel·lar a a militància lingüística. Porta també es va mostrar crític amb els intents de diferenciar entre llengua catalana i llengua valenciana, que al seu parer són dos termes que defineixen un mateix idioma. Unitat n'hi ha, però sovint ens la posen en dubte per raons polítiques, va reflexionar referint-se a la situació actual del País Valencià. Per últim, Porta també va destacar la importància del reconeixement del català a les altes instàncies, com el Parlament europeu, perquè d'aquesta manera és pot incidir en un major ús i aprenentatge de la llengua.
Porta va concloure la seva intervenció fent una reflexió sobre la nova immigració, que diferència de la que es va produir als anys 60, "saps que va a un país diferent i per això fa un major esforç d'adaptació".
L'acte inaugural de les Aules Sènior va comptar amb la presència del president de Caixa Laietana, Jaume Boter de Palau, de l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, i de la presidenta de l'entitat, Maria Lluïsa Circuns.
Comentaris