Toni Castellví Iglesias

Plaça de Cuba: Aquest no és el model

Després de gairebé dos anys d'obres s'ha inaugurat el mercat de la plaça de Cuba, l'aspecte exterior és pràcticament el mateix a banda de la "talaia" del cantó sud i de la repintada de les façanes res fa pensar que hi ha canvis. A l'interior hi ha hagut una reordenació de les parades, la instal·lació d'un supermercat i la creació d'un altell on hi ha diferents serveis. Al subsòl s'ha instal·lat un pàrking per a 35 places.

Fa almenys 15 anys que esperàvem una remodelació del mercat, aquesta havia de suposar una renaixença de l'espai i un gir en l'activitat comercial, lligada als nous hàbits i a les noves formes de comprar.

Aquest gir hauria estat possible amb una altre model, el projecte que desde el 2004 defensem l'associació de plaça de Cuba i Rodalies, que es basa sobretot en obrir l'edifici a la plaça per la banda nord, fer-lo més accessible i introduir-hi nous usos. Pensem que qualsevol superfície amb vocació de futur ha d'estar a nivell de terra i ha de ser visible. L'any 2007 vam recollir més de 1000 signatures amb la campanya "la plaça que volem" per incidir al govern en fer canvis al projecte. No hem aconseguit canviar ni una coma del que tenien previst. Ni tant sols han acceptat canviar el penós estat de les llambordes de la banda de muntanya on persones i carros de compra s'entrebanquen.

Són excuses les justificacions que la regidora de l'Impem i l'alcalde fan del projecte sobre la catalogació de l'edifici; és cert que està catalogat i segons què no és pot fer, però és una irresponsabilitat justificar un mal projecte emparant-se amb el consell del patrimoni per no assumir les mancances pròpies.

El problema està en que no s'ha posat l'ÀNIMA en fer aquesta remodelació, que per al govern només és un pur tràmit per l'arribada del Corte Inglés, només s'ha volgut passar pàgina.

El govern municipal lloa la inversió i l'esforç dels 6 milions d'euros que s'han gastat però amb els diners no n'hi ha prou, calia lluitar per donar un impuls a un nou projecte, defensar-lo i creure-se'l. I això és el que no ha passat, no s'ha generat un debat, ni s'ha plantejat quin era el paper que havia de jugar el mercat i el seu entorn davant les expectatives del futur.

Sempre he defensat que aquesta zona s'havia de dotar d'algun element que li aportés qualitat i diferència, un equipament comercial rellevant com un restaurant amb terrassa a la plaça convertint tota la banda nord amb una segona Rambla, o bé un equipament cultural (biblioteca, centre cívic, etc. Altres idees són la instal·lació d'una franquícia potent com el Mussol, el Viena... La idea era situar alguna cosa que fos llaminera en aquest sector per atraure el visitant, com han fet en molts d'altres mercats (a la Barceloneta, a Donostia, a Sabadell ..….) generant un mix comercial complementari de les parades i afavorint que les produccions de les Cinc Sènies hi fossin presents.

Segons l'alcalde aquest és el mercat del segle XXI. Jo penso que un mercat del segle XXI no s'inaugura amb parades tancades o a terra per falta d'inversors, ni té tan sols 35 places d'aparcament, ni viu d'esquena a l'entorn com si fos una capsa tancada al mig de la plaça. Tinc la sensació que el nostre alcalde a sortit poc perquè sinó no entenc que faci aquesta afirmació, ciutats com Sabadell, Donostia, Barcelona són bons exemples de remodelació que res tenen a veure amb el que s'ha fet a la plaça de Cuba malgrat el temps i la inversió emprada.

El mercat continua essent un element opac i impenetrable al mig de la plaça, sense cap altra nova atracció que un bon supermercat. Aquest ja fa uns mesos que funciona i sembla que a veïns i clients els satisfà l'oferta. No és una mala opció però no aporta res que no hi hagués un o dos carrers més enllà. A més, per convèncer de què vingués (el concurs va quedar desert, en primera convocatòria) s'ha hagut de fer una llicència a 40 anys amb l'hipoteca que això suposa per la ciutat i futures remodelacions.

Tot plegat és fruit d'una mala gestió i de manca de ganes de tirar endavant un projecte renovat i amb ÀNIMA al mig de l'Eixample, que suposés un gir i un impuls en la transformació de l'entorn comercial. Intervenint en l'espai perquè fos la nova locomotora del Centre-Eixample i generant un nou espai més singular. Malauradament, pel govern el projecte renovat i amb ànima es diu: "El Corte Inglés", és el seu model de ciutat, i és ingenu pensar que la Plaça de Cuba els importa gaire.

Crec que tots dos projectes són compatibles, però amb el model de mercat inaugurat ens quedem molt lluny de poder ser un pol d'atracció diferent i competitiu, pronosticant que les coses hauran de tornar a canviar en no massa anys per arranjar aquest pedaç de reforma i el mal favor que el govern ha fet a la Ciutat.

Arxivat a:

Comentaris

Amb la col·laboració de

Generalitat de Catalunya
Logo Capgròs
  • Capgròs Comunicació, SL
  • Ronda President Irla,26 (Edifici Cenema) 08302 Mataró (Barcelona)
  • Telèfon: 93 312 73 53
  • info@capgroscomunicacio.com
  • redaccio@capgros.com
  • publicitat@capgros.com

Associat a l’àrea digital

Amic mitjans d'informació i comunicació

Web auditada per OJD Interactive