El Nadal desperta en moltes persones un especial esperit solidari. A Mataró tenen lloc tot un seguit d’iniciatives altruistes que neixen de diferents col·lectius i entitats. Són molts els ciutadans i ciutadanes que han decidit dedicar unes hores d’aquestes festes a fer alguna cosa pels altres. Els que segueixen són només alguns retrats solidaris de les moltes accions, petites i grans, que tenen lloc a la ciutat.
Sarsuela per als més grans
El tenor Miquel Alís, de l’Agrupació Lírica Sant Jordi, ja fa molts anys que visita els avis de la Residència de la Generalitat (ICAS) de l’Avinguda Gatassa: “Hi anem des que van obrir el centre així que els avis ja ens esperen i molts agafen lloc dues hores abans que comenci l’actuació”. Amb la soprano Pilar Adán i el pianista Josep Canals oferiran un recital de sarsuela i cançons líriques el dia 28. “La sarsuela els encanta perquè té una música molt maca i els recorda la seva joventut”, diu Alís, que coneix bé les necessitats del públic pel qual actuarà aquest dia: “Estan molt contents que hi anem però hem de fer una actuació breu perquè no es cansin i puguin sopar i anar a dormir aviat”.
Passejades de Nadal
La Marta Trujillo i l’Adán Ramos, de quinze anys, són dos escoltes del grup de pioners i caravel·les del CAU Antoni Comas. Un any més els més grans de l’agrupament acostaran el Nadal del carrer a persones discapacitades de la Residència per a Grans Disminuïts Físics Pla d’en Boet. "L’altre dia vam portar un grup de cinc dones a la Fira de Nadal, i s’ho van passar molt bé, van comprar coses i totes van voler fer-se un corrúpia", explica la Marta. A l’Adán també li ha agradat l’experiència: "Em va omplir molt veure com gaudien de l’ambient nadalenc de la ciutat i com parlaven amb nosaltres i ens escoltaven". Tots dos tenen clar amb qui veuran la cavalcada d’aquest any, com explica l’Adán: "Les portarem a veure els Reis a la plaça Santa Anna, on hi ha un espai reservat per a les persones minusvàlides".
Estudiants d’Ayaviri
"L’altiplà d’Ayaviri, a més de quatre mil metres d’altitud, és la zona més pobra del Perú, els joves que volen estudiar s’han de desplaçar molt lluny, on hi ha centres universitaris", explica Pim Montserrat de l’associació d’Amics del Bisbe Joan Godayol. Juntament amb la Parròquia de Sant Josep, dedicaran la campanya de Nadal a recollir fons per enllestir una residència d’estudiants a la ciutat de Juliaca, que acollirà estudiants d’Ayaviri. “És el segon any que recollim fons per a la mateixa causa perquè és un projecte costós”. Al número 54 de la Riera es vendran rebuts de solidaritat, pintures d’artistes mataronins i peruans i es recolliran tot tipus de donacions altruistes. Els organitzadors esperen recollir uns 6000 euros.
Menú nadalenc
El menjador de Sant Joaquim dóna aliment a persones que ho necessiten durant tot l’any però fan un esforç especial per a les festes de Nadal. "Ve força més gent a menjar per les festes i canviem una mica el menú. Per la nit del 24 els plats seran a base de peix", explica Sor Teresa, responsable del menjador. Des del passat diumenge, les voluntàries que s’ocupen del centre ofereixen un postre molt nadalenc: "Tots els diumenges i els dies assenyalats tindrem torrons per endolcir els àpats". Això és possible en part gràcies a les aportacions dels ciutadans, tot i que aquestes van disminuint amb els anys: "Hem notat que cada vegada es fan menys donacions, suposo que per culpa de l’economia, algú que abans ens portava quatre torrons ara en porta només dos".
Recollida de joguines
L’Anna Maria Navarro és una de les voluntàries de Creu Roja que dedicarà el Nadal a recollir joguines per repartir-les a les cases on els Reis Mags no podran passar. "Aquestes festes serveixen a la gent per ser més solidaris a campanyes com aquesta, ja que una simple joguina pot ser l’alegria de les festes per a un nen", explica la jove. L’Anna ja fa deu anys que es va interessar pel voluntariat i actualment treballa amb un vehicle de transport adaptat: "Sempre m’ha cridat molt l’atenció el món de les ambulàncies i ajudar els altres". Les joguines es recullen en deu punts diferents de la ciutat i un cop classificades per edats es distribueixen a les famílies proposades pels serveis socials de l’Ajuntament després d’un seguiment. Els regals arriben a més de dues-centes llars.
Futbol solidari
L’Anna Martínez i la Laia Luzuriaga són dues alumnes de batxillerat de l’Escola Pia Santa Anna i monitores de l’esplai Erol. Un any més ajuden a organitzar les jornades de Futbol Solidari –dies 22 i 23 a Santa Anna Centre- . L’any passat es van recaptar 11.500 euros amb les aportacions dels jugadors, patrocinadors i les activitats culturals paral·leles. "Aquest any s’hi han inscrit molts més equips així que esperem que la recaptació sigui encara millor", diu l’Anna. Amb els fons es compraran els mobles del nou centre social i comunitari a Kabrousse, al Senegal. "És una experiència molt positiva fer alguna cosa pels altres, i sobretot al Nadal la gent està molt més receptiva per col·laborar", comenta la Laia.
L'Anna i la Laia ajuden a organitzar les jornades del Futbol Solidari
Comentaris